Fotografije armenske crkve na jugoistoku Turske


Osamnaest mjeseci nakon što je Vlada Turske preuzela kontrolu nad najvećom armenskom katedralom na Bliskom istoku, potajno snimljene fotografije unutar Armenske apostolske crkve otkrivaju znatnu štetu u svetištu i na zidovima...

Fotografije preuzete s Armenian Weekly.com

Fotografije preuzete s Armenian Weekly.com

The Armenian Weekly, objavio je ekskluzivne fotografije snimljene tijekom srpnja 2017. koje otkrivaju razbijene prozore, oštećeno raspelo, veliku rupu kroz jedan vanjski zid, uklonjene klupe i posuđe, prazan oltarski prostor i nekoliko oštećenih stupova.

U crkvi se može vidjeti samo nekoliko drvenih elemenata te poderana zavjesa tako da je katedrala praktički golih zidova.

Crkva se nalazi u općini Sur, pretežito kurdskog grada, koji je teško stradao u skoro godinu dana žestokih borbi koje su krajem 2015. izbijale između turske vojske i militanata Kurdske radničke stranke (PKK).

Zajedno s tisućama drugih nekretnina koje je država otela ili privremeno oduzela, obećavajući eventualnu obnovu armenska katedrala je zatvorena za javnost još od ožujka 2016.

Crkva je izgrađena u 17. st., a zatvorena je prvi put 1960-ih. Potpuno je obnovljena uz pomoć armenske dijaspore i otvorena 2011. Nekoliko godina se u njoj povremeno slavila misa kako bi dolazili hodočasnici iz Turske ili Europe te svijeta.

Armenska katedrala je samo jedna od šest zaplijenjenih crkava u Suru.

Neke su kršćanske crkve pokrenule pravne sporove u vezi sa zatvaranjem njihovih bogoslužnih prostora .

U međuvremenu jedna od najstarijih pravoslavnih crkava posvećena Djevici Mariji te jedna protestantska crkva su dobile dozvolu za slavlje euharistija.

Kako je nekoć bilo

Iako većina oštećenja dolazi od artiljerijskih djelovanja između turske vojske i kurdskih pobunjenika, lopova ili prolaska te boravka vojnika različitih formacija, tužno je pročitati da u 2017. godini postoje zemlje koje i dalje imaju silom zatvorene bogoštovne prostore. Također je tužnije što se slične stvari ponavljaju i ponavljat će se.

KT