Fulani militanti ubili petero kršćana u nigerijskoj državi Benue


Unatoč strogom zakonu koji zabranjuje prolaz stoke kroz državu Benue, koja se nalazi na sjeveru Nigerije, još uvijek traju pokreti Fulanija što je rezultiralo napadom 20. rujna.

Foto: Fulani oružjem pronalaze ispaše i nitko im ništa ne može

Foto: Fulani oružjem pronalaze ispaše i nitko im ništa ne može

Inače, u studenom 2017. u državi Benue stupio je na snagu Zakon o otvorenoj ispaši, čime je stočarima zabranjeno kretanje državnom zemljom. Pripadnici plemena Fulani su tako morali kupiti ili unajmiti pašnjake te rančeve na kojima će hraniti svoju stoku. Tim se zakonom željelo okončati brojne probleme koje imaju zemljoradnici, uglavnom kršćani, međutim Fulaniji su nastavili po svome.

Tako se u nedjelju, 20. rujna, dogodio još jedan napad u nizu, ovoga puta na selo Tse-Apera u okrugu Nzorov u kojemu živi i guverner države Benue, Samuel Ortom, koji je pomogao da se spomenuti zakon i usvoji. Također, on je jedan od kritičara napada svih militanata širom te afričke zemlje i glavni pokretač ideja kako zaustaviti pokolj.

Napadači su iza sebe ostavili petero mrtvih te osam ranjenih osoba koje su prevezene u bolnicu. Prema riječima preživjelih militanti su govorili jezikom Fulanija. Nije poznato je li guverner bio meta.

Ovaj je napad samo jedan u tužnom nizu mnogih zločina koji su odnijeli živote tisuća kršćana u proteklom desetljeću. Nema tjedna u kojemu nije zabilježen zločin Fulanija te mnogi kršćani smatraju kako su oni "zaštićeni teroristi" koji rade posao za državni aparat. S druge strane policija ovakve zločine tretira kao obični kriminal.

Dok se u Nigeriji i svijetu vodi rasprava je li riječ o sukobu iz koristoljublja, ili je zapravo nastupio džihad protiv kršćana i svih neistomišljenika, stradavaju oni najsiromašniji, nigerijski zemljoradnici.

Nažalost, predsjednik Muhammadu Buhari i nigerijska politička klika zajedno sa sigurnosnim aparatom ne pokazuju interes za rješavanjem ovog gorućeg problema.

Ž.I., KT