Je li nacrt novog alžirskog Ustava bolji ili lošiji za kršćane?


Alžirski kršćani izrazili su zabrinutost zbog objavljenog nacrta revidiranog Ustava za kojeg se očekuje da će biti izglasan na narodnom referendumu u studenom.

Foto: Zastava Alžira i zemljopisni izgled države

Foto: Zastava Alžira i zemljopisni izgled države

Prema nacrtu novog Ustava, članak 51. kaže: "Sloboda mišljenja je nepovrediva. Sloboda vršenja bogoslužja zajamčena je ako se vrši u skladu sa zakonom. Država osigurava zaštitu bogomolja od bilo kakvog političkog ili ideološkog utjecaja."

Za usporedbu, sadašnji Ustav u članku 42. kaže: "Sloboda savjesti i sloboda mišljenja bit će nepovredivi. Sloboda bogoslužja zajamčena je u skladu sa zakonom."

Svećenici i drugi vjerski nemuslimanski službenici u Alžiru izrazili su zabrinutost da je trenutni nacrt nejasan jer odbacuje "slobodu savjesti". Također ističu da je Alžir već stvorio pravni sustav koji regulira pitanje nemuslimana, ali kojeg je nemoguće u praksi sprovoditi.

Primjerice, od 2006. različite vjerske zajednice su trebale dobiti pravno priznanje putem Odbora koji se nikada nije sastao. Stoga se uvijek mora tražiti "alternativa za dobivanje pravnog priznanja". Unatoč tomu, Alžir je, u međuvremenu, čak zabranio rad nekoliko protestantskih zajednica i zatvorio nekoliko crkava.

Dodane riječi u Ustavu u pogledu zaštite bogomolja mogu biti odgovor na međunarodni pritisak. Međutim, takva zaštita malo znači ako Alžir ne usvoji "aktivan pristup prema vjerskoj slobodi". Nažalost, to nedostaje više desetljeća.

Ž.I., KT