Kina: Još jedna crkva srušena zbog "urbanih razloga"


Pri državi registrirana crkva u okrugu Licheng u pokrajini Shandong, 13, kolovoza, srušena je jer "sprečava izgradnju parka". Četiri godine gradska je uprava obećavala dati novu lokaciju vjerničkoj zajednici, ali to nikad nije ispunila.

Rušenje je započelo točno u podne kada je oko 100 radnika i policajaca iznenada stiglo pred crkvu. Najprije je uništen njezin interijer, a potom su započeli s pripremnim radovima za rušenje same zgrade, koju su na kraju i srušili.

U videu objavljenom na društvenim medijima može se vidjeti uništeni namještaj, zidovi i odrezana glava Gospinog kipa.

Sutradan, 14. kolovoza, oko 70 članova vjerničke zajednice, uključujući dva svećenika i redovnicu, izašli su pred sjedište gradske uprave. Nosili su banere i znakove s natpisima: "Osuđujemo rušenje crkve i tražimo od vlasti razumno objašnjenje!" te "Vratite mi crkvu, vratite mi srce"

Prema lokalnim izvorima župnik fra Wang Junbao razgovarao je s općinskim vlastima koje i dalje obećavaju pronaći novi prostor za crkvu.

Crkva Qianwang izgrađena je 1750., a 1958., pod Mao Zedongom, zgrada je oduzeta i korištena u druge svrhe. Godine 1987., u skladu s novim kineskim zakonima koje je odobrio Deng Xiaoping, crkva je vraćena Jinan biskupiji koja ju je registrirala.

No, prije nekoliko godina planiran je novi park i rezidencijalni kompleks za gradilište, a lokalna vlast je željela srušiti crkvu. Biskupija je prihvatila odluku, ali ako se pronađe nova lokacija za crkvu.

Umjesto toga bez ikakvog upozorenja crkva je uništena. Prema ljudima s terena to je oduvijek bila politika vlade. Tijekom svih ovih godina biskupija je uvijek tražila da najprije ima novu zemlju, a zatim bi napustila crkvu, međutim vlast bi uvijek odgovorila odlazite odmah, a kasnije ćemo tražiti zemljište.

KT