Pakistan

Kršćani izražavaju sumnje u prvi digitalni popis stanovništva


Prema "Uniji katoličkih azijskih vijesti" (UCAN) kršćani sumnjaju da će prvi pakistanski digitalni popis stanovništva točno izbrojiti kršćansku manjinu u ovoj zemlji.

Foto: Katedrala Sv. Franje Ksaverskog u Hyderabadu

Foto: Katedrala Sv. Franje Ksaverskog u Hyderabadu

Predstavnici kršćana tvrde da su prijašnji popisi stanovništva podcijenili broj kršćana što im je potom uskratilo odgovarajuću zastupljenost u političkim i društvenim sustavima zemlje, javlja ICC.

Skeptičan u pogledu dijeljenja župnih zapisa s lokalnim vlastima za digitalni popis stanovništva biskup Hyderabada mons. Samson Shukardin rekao je za UCAN: "Nije u redu ako vlada traži od nas da podijelimo informacije. Mora postojati ispravna procedura. Sve te stvari postavljaju pitanja."

Posljednjih godina sve je jači poziv i na digitalizaciju župne evidencije. To je postalo osobito važno nakon što je objavljeno da je kršćansko stanovništvo u Pakistanu u padu gotovo dva desetljeća. Biskup Shukardin smatra da su podaci iz popisa koji pokazuju da je kršćanska zajednica u padu netočni. Vjeruje da se prave brojke skrivaju, potencijalno uskraćujući kršćanima točnu zastupljenost u vladi zemlje i drugim razvojnim shemama.

"Još uvijek pokušavam shvatiti je li to bilo namjerno ili je naša zajednica bila neodgovorna", kazao je Albert David, član Nacionalnog povjerenstva za manjine, komentirajući za UCAN.

Inače, prema procjenama kršćani čine 1,27% ukupne populacije Pakistana od 207 milijuna, prema popisu stanovništva iz 2017. Godine 1998. kršćani su činili 1,59% stanovništva. Aktivisti i kršćanski predstavnici ukazuju na teški progon i diskriminaciju s kojima se pakistanski kršćani susreću kako bi objasnili pad broja stanovnika. Drugi, međutim, također vjeruju da se kršćanska zajednica namjerno ne prebrojava u službenim popisima.

Ž.I., KT