Kršćani u Pakistanu obilježili sedmu obljetnicu masakra 127 ljudi


Kršćani u gradu Pešavaru, na sjeverozapadu Pakistana, okupili su se 22. rujna kako bi se prisjetili sedme godišnjice od napada na crkvu Svih Svetih. Zločin iz 2013. je najsmrtonosniji pojedinačni napad na kršćansku zajednicu u toj zemlji.

Foto: Policija čuva mjesto zločina

Foto: Policija čuva mjesto zločina

Pomalo zaboravljeni zločin se dogodio, u nedjelju, 22. rujna 2013., kada su dvojica bombaša-samoubojica detonirala šest kila eksploziva u crkvenom dvorištu. Posljedica toga je pokolj u kojemu je 127 kršćana ubijeno, a još 250 ozlijeđeno. Dvojac je najprije ubio policajce na ulazu u dvorište, te se zaletio među okupljene vjernike koji su započeli druženje nakon mise.

Sedam godina je malo vremena da bi se takvo nešto zaboravilo te je jasno kako će preživjeli morati zauvijek živjeti s posljedicama.

"Svaki je dan kao da se to upravo dogodio", rekla je udovica Christina, za International Christian Concern (ICC) i dodala: "Osjećam se kao da je život u jednom trenutku stao. Teško je brinuti se o troje djece kao samohrani roditelj".

"Prošlo je sedam godina od napada, međutim, rane od gubitka tri člana obitelji još su mi svježe. Nemoguće je zaboraviti taj krvavi dan koji je moj život zauvijek pretvorio u tugu",  rekao je za ICC preživjeli svjedok Sumbal William.

Istraga sigurnosnih službi je pokazala da je pokolj bio odgovor na američke napade na Talibane u susjednom Afganistanu. Teroristička organizacija Jundallah preuzela je odgovornost u video poruci dovodeći se u vezu s pakistanskim talibanskom terorističkom organizacijom Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP). Međutim, TTP je negirao povezanost s njima tvrdeći kako su njihovi saveznici zapravo pripadnici skupine Jundul Hafsa.

Tadašnji je premijer Nawaz Sharif samo osudio napade ističući kako "teroristi nemaju religije", a kršćani su organizirali velike prosvjede sljedećih dana.

Inače, kršćani u Pešavaru su na obljetnicu pokolja imali mise zadušnice diljem grada i molitve na mjestu ukopa zemnih ostataka pokojnika koji su ubijeni samo zato što su kršćani.

Ž.I., KT