Nikaragva

Napad na katedralu u Managui – pretučeni svećenik i redovnica


Pristaše sandinističkoga predsjednika Daniela Ortege napale su 18. studenoga katedralu u Managui i pretukle katoličkoga svećenika Rodolfa Lopeza i redovnicu s. Arelysu Guzman.

O napadu na svećenika i redovnicu piše u online izdanju list La Prensa, prenosi agencija Kathpress.

Objavljen je i video u kojem više ljudi udara svećenika koji se pokušava braniti. U katedrali je 18. studenoga rodbina političkih zatvorenika iz redova oporbe počela prosvjedni štrajk glađu za njihovo oslobađanje, a Ortegine pristaše pokušali su ih u tome spriječiti i izvesti iz katedrale. Vrata crkve čuvale su sigurnosne snage koje, prema izjavi vikara Managuanske nadbiskupije za CNN, napadače koji su razbili brave nisu ni pokušale spriječiti. No, spriječili su zatim novinare da uđu u katedralu.

Nadbiskupija je u priopćenju pozvala Ortegu da odmah poduzme mjere koje jamče poštovanje katoličkih crkava, a policiju da povuče snage koje sudjeluju u zastrašivanju.

U prosvjedima protiv Ortegine vlasti koji potresaju Nikaragvu od travnja protekle godine, živote je izgubilo oko 350 osoba, na tisuće ih je ranjeno. Mjesna Crkva opetovano upozorava svjetsku javnost na kršenje ljudskih prava od strane Vlade, prenosi ika.

KT