"Obraćanje na kršćanstvo nanosi veliku štetu Indiji"


U članku objavljenom u časopisu "Times of India", predsjednik indijske države Sjeverni Gudžarat tvrdi da vjerska preobraćanja u kršćanstvo i islam čine veliku štetu hinduizmu i nacionalnom jedinstvu Indije.

Ova tvrdnja nastavlja na tragu uvriježene lažne priče da su kršćanstvo i islam "strane religije" u Indiji i da ih treba kontrolirati i regulirati.

"Hindusi moraju biti protiv vjerskih obraćenja", rekao je Dilip Trivedi, predsjednik Sjevernog Gudžarata, za Times of India.

"Kršćanski misionari konvertiraju hinduse u ime socijalnih službi, dok muslimani to čine u ime ljubavi prema džihadu. Obraćanje na budizam, đainizam ili sikh religiju nije obraćenje. Čovjek može promijeniti sektu u religiji hindua, ali prelazak na islam ili kršćanstvo nanosi veliku štetu našoj religiji. Njihova ideja o nacionalnosti također se mijenja s njihovim obraćenjem", rekao je Trivedi, a njegova izjava je podnesena kao dio članka koji je izvijestio o broju zahtjeva za vjersku preobrazbu koje je podnijela vlada države Gudžarat.

Naime, u toj indijskoj državi pojedinci, koji žele promijeniti svoju religiju, moraju tražiti dopuštenje od vlasti prije nego im se dozvoli da promijene svoju vjeru.

Trivedijeva tvrdnja također potvrđuje lažnu priču koja se često dovodi u vezu s kršćanima i muslimanima u Indiji. Hinduistički nacionalisti tvrde da se preobraćanje u islam i kršćanstvo u velikoj mjeri odvija nezakonitim sredstvima. Ovi nacionalisti tvrde da kršćani koriste socijalne usluge i pomoć kako bi naveli hinduse na obraćenje na kršćanstvo.

Kao odgovor na to nekoliko država u Indiji izglasalo je Zakone o slobodi vjeroispovijesti koji vjersku konverziju čine nelegalnom, nasilnom ili prijevarnom.

Nažalost, ove zakone u velikoj mjeri koriste hindu radikali da uznemiravaju kršćane ili opravdavaju brutalne napade na njih.

KT