Kina

Preminula dvojica starih kineskih biskupa - nekadašnji zatvorenici komunističkog režima


Dvojica starih kineskih biskupa: mons. Andrea Han Jingtao (99) i mons. Giuseppe Zong Huaide (100) preminuli su u razmaku od nekoliko dana krajem prosinca prošle godine i početkom siječnja tekuće.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Priredio: Dražen Kustura, Katolički tjednik

Vijest o njihovoj smrti objavio je Vatican news tek 22. veljače, gotovo dva mjeseca nakon preminuća. Za obojicu se smatra da su bili ispred svoga vremena, a zajedničko im je i da su obojica bili zatvorenici komunističkog režima te da su u tajnosti zaređeni za biskupe.

Mons. Andrea Han Jingtao

Posljednjega dana 2020. mons Jingtao preminuo je u dobi od 99 godina. Rođen je u katoličkoj obitelji u mjestu Shanwanzi, u okrugu Weichang. Djetinjstvo je proveo u okrugu Linxi, u kontinentalnoj Mongoliji. Poslije Drugog svjetskog rata, točnije 1947., zaređen je za svećenika. Zbog svoje katoličke vjere i odanosti Papi, 1953. je uhićen te osuđen na prisilni rad u trajanju od 27 godina, od kojih je šest proveo u samici u bunkeru.

Ipak, 1980., zahvaljujući intervenciji potpredsjednika Denga Xiaopinga, oslobođen je s obzirom na usluge koje je mogao pružiti državi kao učenjak. Predavao je na Državnom sveučilištu Changchun i na Institutu za povijest klasične civilizacije s titulom izvanrednog profesora. Pritom je uveo mnoge Kineze u proučavanje latinskog i grčkog jezika te klasične zapadne kulture. Kruna njegova rada bio je prijevod Summa Theologiae Sv. Tome Akvinskog na kineski jezik.

Za biskupa koadjutora u Sipingu tajno je posvećen 6. svibnja 1982., a nakon smrti mons. Chang Zhenguoa 1986. postao je ordinarij. Tijekom službe bio je posebno uključen u formaciju svećenika, redovnica i laika, ne propustivši senzibilizirati sve vjernike na evangelizaciju i milosrđe. U biskupiji je osnovao Marijinu legiju te mušku i žensku redovničku zajednicu Monte Calvario. Također je 1993. otvorio prvi dom zdravlja i svećenički dom biskupije, kao i sirotište.

Posljednjih godina biskup Han Jingtao živio je pod strogom kontrolom policije. Nakon sprovoda, kojem svećenstvo i vjernici nisu mogli prisustvovati, tijelo mu je kremirano. Zahvaljujući ustrajnim zahtjevima članova obitelji, lokalne su vlasti dopustile da se pepeo prelata položi u groblje rodnog sela, pored njegovih roditelja. Na njegovu nadgrobnom spomeniku, međutim, nema vjerskog znaka niti biskupskog naslova.

Mons. Giuseppe Zong Huaide

Nekoliko dana nakon smrti biskupa Han Jingtaoa preminuo je još jedan kineski biskup – stogodišnji Giuseppe Zong Huaide. Kao i njegov kolega i on je rođen u katoličkoj obitelji kao četvrto od petero djece svojih roditelja. Za svećenika je zaređen 1949. Pastoralne službe obavljao u Fupingu, zatim u Tongyuanfangu te u katedrali Sanyuan. Od 1961. do 1965., kada mu je zabranjeno vršiti službu, povukao se u svoj dom i počeo obrađivati ​​zemlju. Zbog svoje vjere uhićen je 1965., a iduće godine je osuđen na logore prisilnog rada. U veljači 1980. pušten je poslije čega se vraća svećeničkom djelovanju u Tongyuanfangu.

I on 9. kolovoza 1987. potajno zaređen za biskupa te su ga nakon nekoliko godina službeno priznale civilne vlasti. Dopušteno mu je bilo hodočastiti u Italiju tako ga je 23. prosinca 1997. u Vatikanu primio papa Sv. Ivan Pavao II.

Sveta Stolica 2003. prihvatila je njegovu ostavku. Od tada je biskup Zong Huaide vrijeme provodio u molitvi i karitativnoj službi. Zbog njegova karaktera mnogi su ga voljeli te su se brojne uspomene i pohvale za njegovo svjedočenje širile društvenim mrežama nakon njegove smrti.

Od 5. do 10. siječnja tijelo mons. Zonga bilo je izloženo vjernicima u crkvi Tongyuanu gdje je i pokopano 11. siječnja.