Pakistan

Prvi korak u svrhu pomoći vjerskim manjinama


Inicijativu u svrhu bolje zaštite vjerskih manjina u zemlji potaknuo je Hafiz Tahir Mehmood Ashrafi, posebni savjetnik premijera Imrana Khana za vjerski sklad. Namjera je vlasti zaštititi rizične skupine, kao što su maloljetne djevojke, žrtve prisilnih obraćenja i brakova.

Foto: kršćani u Pakistanu

Foto: kršćani u Pakistanu

U Pakistanu je pokrenuta inicijativa pod nazivom Apel nemuslimanima u Pakistanu, a odnosi se na one kojima se prijeti u ime religije, koji se suočavaju s prisilnim brakovima ili obraćenjima, koji trpe optužbe za bogohuljenje i prisiljeni su izdržavati dugogodišnje kazne zatvora ili su, u najgorim slučajevima, osuđeni na smrt. Inicijativa obuhvaća ustanovljenje posebnoga odjela unutar Vladina ureda za međureligijski sklad Pakistana, posvećenoga rješavanju ozbiljnih problema vjerske netolerancije na koju vjerske manjine, poput kršćana i hinduista, svakodnevno nailaze.

„Do prošle je godine bilo oko 1 000 slučajeva prisilnih obraćenja kršćanskih djevojaka godišnje. U 2020. bilo ih je više od 2 000. Kontekst je uvijek isti“, objasnio je Mobeen Shahid, osnivač Udruge pakistanskih kršćana u Italiji. Uglavnom je riječ o otetim maloljetnicama koje su prisiljene na obraćenje i vjenčanje sa svojim otmičarom. Situacija se pogoršala, što je uzrokovalo brojne prosvjede hinduista i kršćana koji su tražili veću pažnju međunarodne zajednice zbog slabog djelovanja Vlade u svrhu njihove zaštite te zakona koji još ne predviđa stroge kaznene mjere za ta djela. Manjine stoga žele vlastitog predstavnika u Vladi, a ukoliko im premijer Imran Khan to ne dopusti, dovodi do opasnosti kategorizacije manjina kao građana drugog reda, piše Vatican News.

„U takvim prilikama, apel nemuslimanima zasigurno je prvi pozitivan korak za manjine, čak iako još uvijek ne postoji javna izjava Premijera o uspostavi tog ureda. No treba učiniti više; potrebni su veći napori kako bi se izbjegle daljnje ozbiljne situacije nasilja nad kršćanima. Neki dan su pronađena beživotna tijela dviju mladih djevojaka koje se nisu htjele obratiti, a prije nekoliko tjedana, iz istog je razloga djevojku ubio njen budući suprug. Oni koji čine te zločine često nisu kažnjeni ili prolaze s manjim kaznama jer nema snažnog zakona protiv tih zločina. Zbog toga je potrebno znatno povećati glas manjina, ali najvažnije je da postoji njihova značajna zastupljenost u Vladi“, naglasio je Shahid.

T.M.I, KT