Religiozna sloboda manjina u Indiji sve gora


U Indiji, jednoj od najmnogoljudnijih zemalja svijeta, religijske slobode manjina polako nestaju.

Sjevernoindijska država Jharkhand, postala je deveta po redu koja je kroz zakon nametnula zabranu mijenjanja vjere što se izravno nameće kao „cementiranje“ stanja i zabranu bilo koje religije osim hinduizma.

Kao usporedbu Indije prije i poslije dolaska na vlast, radikalne hinduističke nacionalne skupine BharatiyaJanata Party može se uzeti podatak da su nakon izbora u ožujku 2017. napadi na kršćane porasli za 40% u odnosu na isto razdoblje 2016. Ubojstva kršćana su se udvostručila.

U pojedinim državama Indije ako netko želi promijeniti vjeru mora ići u općinu ili na sud i podnijeti zahtjev za promjenom religije.

Postoje određene nacionalističke skupine koje su pokrenule akcije plaćanja ljudima da se vrate u hinduizam.

Bolji poznavatelji situacije u Indiji kažu da je ovo samo početak rasta hinduističkog nacionalizma.

Inače, Indija ima 28 država i sedam teritorija. Većina Indijaca (80.5%) su hindusi, dok kršćana ima oko 3%. Nijedan od jezika nije većinski, ali se najviše koristi hindu(41%).

Iako su kršćani procentualno malobrojni, ipak poslije Filipina predstavljaju drugu po redu kršćansku zajednicu u Aziji.

Katolika je oko 20 milijuna u 174 biskupije. Prema podatcima iz 2011. (nad)biskupa ima 169, oko 9 200 dijecezanskih svećenika, 6000 redovničkih te čak 50 000 časnih sestara i oko 2 000 časne braće. Osim toga, Katolička Crkva vodi skoro 15 000 škola i koledža, 2000 bolnica i ima oko 200 medija, novina i redovitih publikacija.

KT