Smiju li egipatski kršćani govoriti o Kur'anu kao muslimani o Bibliji?


Nekoliko mjeseci nakon imenovanja na čelo Egipatske odvjetničke komore musliman Ragai Attia objavio je sporni članak u islamskim novinama pod naslovom "Između Isusa i njegovih učenika". Odvjetnici-kršćani su tom prigodom zapitali javnost smiju li oni tako pisati o Kur'anu?

Foto: Ilustracija, sumrak u Egiptu

Foto: Ilustracija, sumrak u Egiptu

International Christian Concern (ICC) je doznao od dopisnika iz Egipta da je odvjetnik Attia u svom članku pisao o tome kako jedan musliman gleda na Bibliju, posebice u pogledu "autentičnosti evanđelja". Mnogi su zbog toga izrazili zabrinutost što on, na mala vrata, uvodi "vjersku netrpeljivost u odvjetničku komoru". Kasnije se saznalo da on redovito objavljuje članke u islamskim novinama te se pomislilo kako nema namjeru stati na jednom tekstu.

Budući da odvjetnička komora ima za članove i kršćane vjerska neutralnost je presudna za njezino funkcioniranje.

Nekoliko kršćanskih pravnika je u medijima postavilo pitanje što će se dogoditi ako oni napišu sličan članak o Kur'anu te ponudile odgovor da će se suočiti s kaznom i mogućim pravnim posljedicama zbog bogohulstva.

"Takva je nejednakost zapravo diskriminacija", istaknuli su kršćanski odvjetnici za ICC.

"Predsjednik Komore ne bi smio pisati članke koji imaju njegovo osobno mišljenje u vezi s vjerskim pitanjima. Može stvoriti raspravu i trvenja između kršćanskih i muslimanskih odvjetnika na poslu. Ono što je napisao treba biti razlog za pokretanje tužbe kao slučaj bogohuljenja", istaknuli su kršćanski odvjetnici i dodali da je Ragai, kao predsjednik, odgovoran za "izgradnju atmosfere uzajamnog povjerenja i poštovanja među članovima Komore jer mnogi od tih pravnika vode slučajeve koji se odnose na kršćane, uključujući i slučajeve bogohuljenja".

Podsjećamo, slučaj Abd Adel Bebawy, jedan je od primjera nejednakosti između kršćana i muslimana u Egiptu. Naime, Abd, kršćanin, uhićen je u srpnju 2018. nakon što je hakiran njegov Facebook račun. Podijeljena je objava koju je lokalna muslimanska zajednica smatrala uvredljivom. Formirala se rulja spremna na linč te su napali lokalnu kršćansku zajednicu. Abd je uhićen i osuđen na tri godine zatvora pod optužbom za bogohuljenje. Trebao je biti pušten u siječnju, ali vlasti su to odbile. Kako je njegov odvjetnik izjavio Abd ostaje u zatvoru "ne zbog zakona nego zadovoljenja javnosti".

Postoji mnogo sličnih slučajeva jer kršćani u Egiptu ne mogu slobodno govoriti, posebice ne o islamu, a da ne riskiraju vlastiti život i živote svakog drugog kršćanina kojeg poznaju u svojoj zajednici.

Nekoliko egipatskih odvjetnika daje sve od sebe da pomogne kršćanima koji se nađu u ovoj situaciji, ali njima je potreban i vođa u Komori koji je osjetljiv na ovu nejednakost. Ragaijev članak pokazuje da to nije slučaj.

Ipak, predsjednik Egipatske odvjetničke komore je kasnije objavio pojašnjenje u vezi s člankom rekavši da nije prezirao kršćanstvo i da je poštivao Isusa. Međutim, nije pojasniti hoće li nastaviti pisati slične članke. Također, nije naglasio da u Komori nema razlika između kršćana i muslimana te da će jednako zastupati te braniti i jedne i druge.

Ž.I.. KT