Suđenje kardinalu Zenu odgođeno zbog „koronavirusa“


Suđenje kardinalu Josephu Zenu iz Hong Konga odgođeno je nakon što je sutkinja koja vodi slučaj bila pozitivna na COVID-19, izvijestili su hongkonški mediji.

Kardinalu Zenu, 90-godišnjem umirovljenom nadbiskupu Hong Konga, kineske su vlasti planirale započeti suđenje u ponedjeljak, 19. rujna. Predmet procesuiranja ovog gorljivog zagovornika vjerskih sloboda i demokracije, koji je i oštar kritičar sporazuma Vatikana s Pekingom o imenovanju biskupa iz 2018., bila je njegova uloga upravitelja prodemokratskog pravnog fonda, za koji se on i drugi upravitelji terete da nisu bili civilno registrirani.

Optužnica zbog pomaganja prosvjednicima

Lokalni mediji izvijestili su tijekom vikenda da je suđenje – za koje se očekivalo da će završiti presudom 23. rujna – odgođeno najmanje dva dana jer je predsjednica suda Ada Yim Shun-yee zaražena koronavirusom. Kard. Zen je, inače, na slobodi uz jamčevinu od početka svibnja.

Osim kardinala, na optuženičkoj su se klupi trebali naći: odvjetnica Margaret Ng, pjevačica-aktivistica Denise Ho, kulturolog Hui Po-keung, aktivistica Sze Ching-wee i bivši zakonodavac Cyd Ho. Optuženi su da se nisu prijavili za registraciju lokalnog društva Fond za humanitarnu pomoć 612, između 16. srpnja 2019. i 31. listopada 2021.

Svi optuženici izjasnili su se da nisu krivi; s time što je Cyd Ho već zatvoren zbog druge optužbe.

Inače, Fond je pomagao prodemokratskim prosvjednicima platiti njihove pravne troškove dok nisu prestali s djelovanjem u listopadu 2021. Odvjetnici optuženih tvrde kako su imali pravo na udruživanje prema Osnovnom zakonu Hong Konga – pravnom okviru stvorenom kada je Velika Britanija predala Hong Kong Kini 1997. godine.

No, čini se da navedeni još uvijek nisu optuženi prema hongkonškom zakonu o nacionalnoj sigurnosti, koji uvelike kriminalizira „pobunu“ i „dogovor sa stranim silama“, a koji bi sa sobom nosio mnogo ozbiljnije kazne.

Suđenje će se voditi na kineskom, a završne riječi na engleskom, izvijestio je HKFP u kolovozu. Bez optužnice protiv zakona o nacionalnoj sigurnosti, optuženici bi se mogli suočiti samo s novčanom kaznom do 1 750 dolara, izvijestila je Asia News.

Na udaru komunističkoga režima

Hong Kong je posebna administrativna regija Kine s vlastitom vladom, a njegovi su građani kroz povijest uživali veću slobodu vjere nego na kineskom kopnu, gdje su komunističke vlasti vjernike svih religija rutinski nadzirale i ograničavale. No posljednjih je godina Peking nastojao pooštriti kontrolu nad religijskim praksama i obredima u Hong Kongu pod krinkom zaštite nacionalne sigurnosti.

Kard. Zen, koji je vodio biskupiju u Hong Kongu od 2002. do 2009., jedan je od nekoliko katolika visokog ranga koji su se posljednjih godina sukobili s Kineskom vladom zbog svoje potpore prodemokratskim aktivnostima. Katoličke prodemokratske ličnosti poput medijskog tajkuna Jimmyja Laija i odvjetnika Martina Leeja privukle su medijsku pozornost kada su ih uhitile komunističke vlasti.

Usred suđenja kard. Zenu, Sveta Stolica nastavlja raditi na obnovi kinesko-vatikanskog sporazuma o imenovanju biskupa, koji je prvi put dogovoren 2018. Taj je dogovor trebao ujediniti 12 milijuna katolika u zemlji, podijeljenih između tzv. podzemne Crkve i Kineskog patriotskog katoličkog udruženja koje je pod upravom komunista, i otvoriti put za imenovanje biskupa za kineske biskupije. Unatoč dogovoru, progon podzemne Crkve je nastavljen, a prema nekima i intenziviran.

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin nedavno je nagovijestio CNA-u da je radio na promjeni nekih uvjeta sporazuma, iako je nepoznato koji bi to uvjeti mogli biti izmijenjeni, budući da je dogovor tajan i njegovi detalji ostaju nepoznati javnosti.

KT