Irak

Započinje provedba sporazuma o nadgledanju iračko-sirijske granice


Početkom studenoga započela je prva faza provedbe Sindžarskog sporazuma, to jest, raspoređivanje oko 6 000 iračkih saveznih policajaca radi čuvanja iračko-sirijske granice kuda su se teroristi mogli nesmetano kretati tijekom posljednjih šest godina. Rok za implementaciju je prosinac 2020.

Ovaj sporazum kršćanska i jazidska zajednica primaju s pomiješanim osjećajima. S jedne strane ljuti su što savezne snage namjeravaju zamijeniti lokalne milicije. Drugi kažu da se lokalna sigurnosna situacija pogoršala upravo zbog milicija, od kojih mnoge već nisu lokalne, stoga je bitna potreba za saveznim snagama.

Inače, Jezidi su zajedno s kršćanima bili žrtva genocida koji su počinili pripadnici Islamske države 2014. i sada smatraju, da zbog svježih rana, nije pošteno da se netko izvana nametne kao upravljačka snaga u lokalnoj zajednici.

Bez obzira na to ovaj bi sporazum mogao stvoriti značajan presedan za način na koji će Bagdad postupati sa osjetljivim područjima poput Ninive koja je imala raznoliko pučanstvo prije rata iz 2014.

Mnogi izbjegli Jezidi i kršćani odlučili su se ne vraćati se kući u Ninvu navodeći mnoge razloge, uključujući sigurnosne probleme povezane s milicijama.

U International Christian Concernu se nadaju kako će savezni policajci u Iraku pospješiti sigurnost ove nekoć pretežno kršćanske pokrajine.

Ž.I., KT