Knjiga koja donosi bisere iz trezora fra Bonaventurine duše


Vjeropoj Rijeli je roman esej o fra Bonaventuri Dudi kojega je, kao uspomenu na tog istaknutog redovnika napisao fra Bernardin (Robert) Škunca.

Piše: Tina Matić Ilić, Katolički tjednik

Nakladna kuća iz Zagreba Kršćanska sadašnjost u suradnji s Hrvatskom franjevačkom provincijom Sv. Ćirila i Metoda objavila je knjigu Vjeropoj riječi s podnaslovom Roman esej o fra Bonaventuri Dudi 2019. i ona je ispisana na 220 stranica.

Kako se dogodilo?

Fra Bonaventura Duda, rođen u Rijeci 14. siječnja 1924., a umro u Varaždinu 3. kolovoza 2017. bio je hrvatski teolog, bibličar, franjevac i dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Za svoga života ostavio je dubok trag u svojoj zajednici i na mnogim ljudima.

Fra Bernardim Škunca napisao je djelo o tom istaknutom redovniku. No kako je došao do toga? U uvodu u roman dao je odgovor na to. „Nakon ispraćaja posmrtnih ostataka fra Bonaventure Dude na Mirogoju, vraćao sam se prema franjevačkom Kaptolu. U srcu bol i potištenost, u duši ponesenost. Izdvojio sam se iz mnoštva koje se pješke ili vozilima vraćalo u grad. Nije mi se dalo ni s kim brojiti koliko je sve bilo ljudi, koji su uglednici nazočili, što su govorili govornici u oproštajnim besjedama (…) kao u brzom filmu navirale su mi slike iz fra Bonaventurina života“, napisao je Škunca koji je potom sve te slike koje su navirale pretočio u misli i stranice.

Biseri iz trezora duše

Stranica za stranicom niže događaje iz prebogatog života riječkog franjevca. A sve to autor je prenio kroz osam poglavlja: Sprovodno-slavljenička uvertira, Božja ruka u Rokovu – fra Bonaventurinu odrastanju, Od očaranosti karizmom Franje Asiškog do uranjanja u Boga svevišnjega, O fra Bonaventurinu Logosu-Riječi, ili:od Boga Silaznika fo Boga Uskrsnika/Budućnika, Biblija – Božje pismo čovjeku, Fra Bonaventurina najveća životna zadaća: obnova Crkve u duhu Drugog vatikanskog koncila, Zaljubljenik u marijanska svetišta te Finale: s fra Bonaventurom prema /bes/kraju.

Djelo obogaćeno fotografijama fra Ilija Vrdoljak opisao je kao unutarnje putovanje s fra Bonaventurom koje je dragocjeno svjedočanstvo za još dublje poznavanje fra Bonaventure, spoznaje novih trenutaka iz njegova života, bisera iz trezora fra Bonaventurine duše.

Lik čovjeka poput fra Dude zasigurno svakoga može nadahnuti, a upoznati ga se može upravo kroz djelo. „Vjeropoj Riječi je zgusnut i pjesnički tekst, koji je u isto vrijeme hagiografija, razgovori i odgovori na pitanja, kratki teološki sažeci o temeljnim istinama Crkve, dokumentacija koja je iznesena u govorenom obliku. Veliko djelo dostojno i vrijedno čitanja i promišljanja“, napisao je akademik HAZU Josip Bratulić.

Na tom tragu treba podsjetiti kako svi oni koji kroz djelo odluče upoznati fra Bonaventuru, upoznat će i ono što je on cijeloga života živio, upoznat će i temeljne istine Crkve koje su itekako važne u životu svakog vjernika. 

Crtice iz autorova života

Fra Bernardin (Robert Škunca) rođen je 1937. u Novalji na otoku Pagu. Diplomirao je teologiju, specijalizirao pastoralnu psihologiju i pastoralnu liturgiju, doktorirao je iz teologije.

Kao franjevac obavljao je različite službe u odgoju i formaciji, dva mandata bio je i provincijal Franjevačke provincije Sv. Jeronima, a neko vrijeme nalazio se i za profesorskom katedrom.

Objavio je brojne znanstvene i popularne članke te više knjiga. Trenutno fra Bernardin vodi postupak za proglašenje blaženim sluge Božjega fra Ivana Perana.