Odgajanje biljke mira


Književni naslov "Blago mirotvorcima" s podnaslovom "Glas vapijućeg u pustinji" djelo je hrvatske spisateljice Ljiljane Matković-Vlašić kroz koje je čitateljima predstavila važnost mirotvornog rada, ali i svoje vlastito dugogodišnje zalaganje za isto.

Piše: Tina Matić

Nakladnička kuća Kršćanska sadašnjost početkom 2018. objavila je djelo Blago mirotvorcima koje je autorica ispisala na 193 zanimljive stranice.

Nije uzalud

Lidija Matković-Vlašić je svoju interesantnu i dokumentacijom potkrijepljenu priču sročila u dva velika poglavlja kojima prethodi tekst naslovljen Umjesto predgovora, a kojega slijede Zahvala i Kazalo imena.

Prvo poglavlje izneseno je kroz 36 manjih cjelina, a Kako je počelo, Inicijativa za aktivnu nadu, Od straha do povjerenja, Bombe na Bagdad, Nasilje naša sudbina, Svjetski moćnici znaju što hoće, Stupovi mirotvornog izazova, Žene će promijeniti 21. stoljeće samo su neki od tih potpoglavlja.

Drugo poglavlje je prilično kraće i satkano je od šest malih cjelina koje nose nazive: Nastavak, Kulturi smrti odlučno reći ne, Udruga za vjersku slobodu u Republici Hrvatskoj, Politička odgovornost kršćana, Pojedinci – snažni oslonci mira i Hvalospjev stablima.

Darivajući čitateljima retke, spisateljica je pokazala vlastiti primjer i dala do znanja kako borba za mir, mirotvorni put nije uzaludan, nije posao koji nema rezultat.

Predstavila je svoje zalaganje od 1970. do danas, a u tome je bitna značajka članstvo u Svjetskoj konferenciji religija za mir, međunarodnoj i međuljudskoj organizaciji osnovanoj 1970. u japanskom Kjotu.

Hoće li čovječanstvo sebe uništiti?

Lidija, borac za mir, kroz ovu (jednu od mnogih knjiga koje je objavila Kršćanska sadašnjost) čitateljima je donijela svoje susrete s važnim osobama kako u svijetu, tako i na našim prostorima, a koje su svojim zalaganjem obilježile drugu polovicu 20. stoljeća. Tim važnim osobama zajedničko je to što svi imaju isti cilj i ideju – borbu za mir.

Kroz svoju dugogodišnju avanturu, možda i ne tako lagan put, pokazala je kako se djelujući kao mirotvorac ipak može napraviti puno toga.

Istaknula je kako su svjetski moćnici često zapravo svjetski zločinci koji gotovo nikad ne dođu pred lice pravde. Oni djeluju usustavljeno, bez okolišanja idu za ciljem, a mirotvorci naspram njih djeluju tako neorganizirano zato što poštuju pravila koja su sami sebi nametnuli, poštuju moralnost i čovjeka.

Spisateljica je iznijela i svoju brigu za zabrinjavajuće stanje u svijetu i izvjesnu prijetnju da će čovječanstvo samo sebe uništiti, ali i kako to ne treba biti razlog za odustajanje od pravih stvari. „Pa ipak, i mirotvorni napori, koji nalikuju sijanju po kamenju, ne moraju biti uzaludni. Jer i tada se može pojaviti nježna biljčica koja je pronašla pukotinu iz koje raste. A stablo nastaje iz male sjemenke“, simbolične su riječi kojima je hrvatska spisateljica i mirotvorka uputila ohrabrenje svim čitateljima i ljudima spremnim napraviti pomak u svijetu.