Boženka Bagarić

Putopisno hodočašće u Rim


U nakladi Kršćanske sadašnjosti objavljena je prozna knjiga "Danteov hodočasnik" Boženke Bagarić.

Piše: Lidija Pavlović-Grgić

Riječ je o proznoj knjizi Boženke Bagarić koja je kao redovita dopisnica od 1990. do 2015. tekstove objavljene od 2001. do 2006. u kršćanskoj obiteljskoj reviji Kana sabrala pod naslov Danteov hodočasnik na 250 stranica.

Osobna priča

Ovi su tekstovi nastali zahvaljujući činjenici da je autoričin suprug poslan na diplomatsku službu u Rim, a ona „zaledila“ svoje radno mjesto i pridružila mu se na rimskoj adresi gdje je ispisala 33 „prozorčića“ u život i ugođaj grada koji ju je oduševljavao svojim povijesnim, arhitektonskim i drugim znamenitostima, a kroz sve to Bagarić je provukla i osobnu priču njezine obitelji s mnoštvom zanimljivih životnih detalja.

„Kroz zadivljeni pogled nekoga tko 'iz Hrvatske možda dolazi', kako reče Dante (Raj, XXXI, 103), autorica nam prenosi svoj doživljaj Vječnog Grada. Ne prepisuje tek poznate podatke iz turističkih vodiča po Rimu, nego pozornost usmjeruje na, osim na neke od najistaknutijih spomenika, na niz onih manje poznatih, ali nikako beznačajnih“, zapisao je u predgovoru Albert Turčinović ocijenivši kako u nekom smislu putopisni i sentencijski tekstovi Bagarićeve mogu poslužiti kao osebujan hodočasnički vodič. U njima se, naime, čitatelj upoznaje s onim čega u redovitim turističkim vodičima nema, ali, može se slobodno reći, i više od toga. Knjiga je napisana jednostavnim jezikom i njezin zanimljiv sadržaj lako se čita, a počinje doživljajima u prosincu, te se nastavlja ozračjem polnoćke i propovjedi sv. Ivana Pavla II., šetnjama Rimom, molitvenim iskustvima u crkvama…

Važni događaji

„'Braćo i sestre, danas, na prvu nedjelju listopada, misijskog mjeseca…' To s oltara postavljenog na otvorenom odzvanja glas Ivana Pavla II. Blaženici koji će danas biti proglašeni svetima istaknuli su se upravo u misijama, širenju Radosne vijesti u Africi i Aziji. (…) Pred oltarom plešu crne djevojke i mladići iz Sudana. Pjevanje na arapskom…“, čitamo na 44. stranici dio jednog od autoričinih doživljaja.

„Na ovim stranicama naći ćemo i važne događaje iz Rima tog vremena, kao što su: smrt pape Ivana Pavla II., izbor pape Benedikta XVI., proglašenje nadbiskupa zagrebačkog Josipa Bozanića kardinalom, izložba arheoloških dragocjenosti Augusteuma iz hrvatske Narone u Vatikanskim muzejima, koncert zbora i orkestra Ruske armije u Dvorani Pavla VI. kao dar ruske države papi Ivanu Pavlu II.“, naveo je Turčinović dodavši kako autoricasve povezuje s povijesnim događajima i suvremenim doživljajima, pa tako do izražaja dolaze i grob sv. Ćirila, i Malvijski most, i ključanica malteških vitezova, i Trg Petra iz Ilirika, i crkvica Domine, quo vadis…

Kraće putopisne forme Bagarićeve faktografski upotpunjuju i dodatci u knjizi. Mali vodič po Rimu i oko njega donosi informacije o rimskim znamenitostima, kao i fotografije značajnih lokacija koje bi svaki putnik u Vječni Grad trebao posjetiti, a priložena je i karta koja će im sve to olakšati.

O autorici

Boženka Bagarić rođena je 1949. u Vodicama kraj Šibenika. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirala je povijest umjetnosti, komparativnu književnost i hrvatski jezik s književnošću. Najveći dio radnog vijeka provela je na lektorskim poslovima.