ANKETA: Je li kardinal trebao pozvati Željka Komšića na Božićni prijam?


Nakon što ni na Božićni prijam kod vrhbosanskog nadbiskupa Vinka kard. Puljića nisu došli predstavnici najveće hrvatske stranke u BiH, u medijima su se pojavile različite reakcije.

Nekolicina medija za koje se može reći da su u hrvatskim rukama, optužili su kardinala Puljića da je „izdajnik“ što je pozvao Željka Komšića i na Uskrsni i na Božićni prijam. To su na praktičnoj razini svojim nedolaskom pokazali predstavnici HDZ-a BiH i sestrinskih mu stranaka.  

Istodobno, na državnoj je razini napravljena koalicija u kojoj se nalazi i najveća hrvatska stranka u BiH, ali i Komšićev DF. Dakle, možemo definirati da nešto od ovoga nije autentično!

Stoga, je logično pitanje: je li kardinal trebao pozvati Željka Komšića na Božićni prijam?

Je li kardinal trebao pozvati Željka Komšića na Božićni prijam?

Valja spomenuti da je Katolička Crkva već od svojih najranijih dana izlaska iz katakombi molila i za državne poglavare. To i danas redovito čini u molitvi vjernika koja svoj najsvečaniji ton ima u uskrsnoj liturgiji: „Molimo i za sve državne poglavare: da im Bog i Gospodin naš upravi um i srce po svojoj volji da traže mir i slobodu svih ljudi.“

Također, Katekizam Katoličke Crkve upućuje na odavanje počasti državnoj vlasti: „Obveza poslušnosti nalaže svima da vlasti odaju čast koja joj pripada i da osobama koje je obnašaju iskazuju poštovanje i, prema njihovim zaslugama, zahvalnost i naklonost“ (br. 1900).

KT