Benedikt XVI. u sažalnici nakon smrti prijatelja: „Nadam se da ću im se uskoro moći pridružiti“


Gerhard Winkler i Benedikt XVI.

Gerhard Winkler i Benedikt XVI.

U pismu datiranom 2. listopada a objavila ga je opatija Wilhering u Austriji, 94-godišnji umirovljeni papa Benedikt XVI. napisao je kako ga je smrt o. Gerharda Winklera duboko dirnula, prenijela je CNA.

„Vijest o smrti prof. dr. Gerharda Winklera O. Cist., koju ste mi prenijeli, duboko me je pogodila“, napisao je Benedikt XVI., koji je kao nasljednik Sv. Petra službovao od 2005. do 2013.

„Među svim kolegama i prijateljima, on mi je bio najbliži. Njegova vedrina i duboka vjera uvijek su me privlačili (…) Sada je stigao na onaj svijet, gdje sam siguran da ga mnogi prijatelji već čekaju. Nadam se da ću im se uskoro pridružiti“, konstatirao je papa Ratzinger.

Bernhard Winkler rođen je 1931. u Wilheringu, Gornja Austrija, u blizini grada Linza. U lokalni cistercitski samostan ušao je 1951., uzevši redovničko ime Gerhard. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1955. u Linzu.

Nakon što je u Beču 1956. doktorirao teologiju, predavao je njemački i engleski jezik. Magistrirao je engleski jezik na Sveučilištu Notre Dame u Indiani.

Godine 1969. započeo je akademsku karijeru u Njemačkoj, poučavajući u Bochumu i Freiburgu.

Blisko je surađivao s Josephom Ratzingerom, na Sveučilištu u Regensburgu, gdje je od 1974. do 1983. predavao srednjovjekovnu i modernu crkvenu povijest.

Ratzinger se pridružio Sveučilištu u Regensburgu 1969. kao profesor dogmatske teologije i povijesti dogme. Bio je vicerektor sveučilišta do 1977., kada je imenovan nadbiskupom Münchena i Freisinga.

Winkler je bio profesor povijesti Crkve na Sveučilištu u Salzburgu u Austriji, od 1983. do umirovljenja 1999.

Od 2018. živio je u staračkom domu kojega vode redovnice u Linzu.

„U međuvremenu“, zaključio je Benedikt XVI. svoju sažalnicu, „pridružio sam se njemu i monaškoj zajednici Wilhering u molitvi.“

KT