SAD

Biskup se vratio na službu nakon borbe s depresijom


Američki biskup mons. James Conley iz biskupije Lincoln vratio se svojim dužnostima, nakon što je proveo 11 mjeseci na liječenju od depresije.

Foto: CNA

Foto: CNA

Iako se u posljednje vrijeme često stavlja naglasak na važnost brige za mentalno zdravlje, ono je još uvijek na određeni način „tabu tema“. No, o tomu je bez ustručavanja i rekli bismo ohrabrujući – kako bi i drugima pomogao – spremno progovorio američki biskup mons. Conley.

Naime, on je u ljeto 2018. shvatio da mu je potrebna medicinska pomoć za ono kroz što je prolazio. Bilo je poteškoća u Crkvi u vezi s neprimjerenim ponašanjem svećenika, a u to je vrijeme izbio skandal i s McCarrickom. Osim toga, bio je prisiljen zatvoriti neke dijecezanske škole koje su nekoliko godina radile u minusu.

Kako piše CNA, a prenosi laudato.hr, kako su se problemi povećavali, Conley se osjećao osobno odgovornim za njih kao biskup i kao netko komu je stalo do ljudi u njegovoj biskupiji. Ali fizički i mentalni simptomi počeli su se slagati jedan na drugi. Prvo nije mogao spavati, zatim je počeo gubiti zanimanje za stvari u kojima je nekada uživao, u ušima mu je počelo neprestano zvoniti…

„Govorio sam ljudima onu veliku molitvu koju bi sveti papa Ivan XXIII. navodno izgovarao noću tijekom Drugog vatikanskog sabora: 'Gospodine, to je tvoja Crkva. Ja idem spavati.' Nisam mogao poslušati taj savjet“, rekao je.

U proljeće 2019. otišao je na kliniku Mayo gdje mu je dijagnosticirana anksioznost i depresija. Rekao je da se pokušao odmoriti, manje brinuti i ići na savjetovanje zadržavajući svoje biskupske dužnosti. No, to nije uspjelo pa je zatražio profesionalnu pomoć. „Bog me pozvao da budem nasljednik apostola, ali nemamo podataka o tome da su apostoli uzimali slobodno vrijeme. Dakle, jednostavno nisam mislio da biskup to može učiniti. Za mene je to bio znak slabosti ili neuspjeha ili nemogućnosti ispunjavanja dužnosti. Međutim, mi smo tijelo i duša. Milost se nadovezuje na prirodu. I zato moramo voditi računa o svojoj fizičkoj i mentalnoj dobrobiti kako bismo bili dobri u onome što radimo“, rekao je biskup Lincolna.

Na liječenje se odlučio jer je htio biti iskren sa sobom i s vjernicima kojima je služio. Dobio je puno pisama podrške koja su mu pomogla u njegovoj borbi. Govoreći o svome tretmanu, rekao je kako mu je bilo bitno što je imao savjetnike i liječnike koji su bili vjernici, a tijekom terapije saznao je i o važnosti spavanja, zdrave prehrane, tjelovježbe i rekreacije na duševno stanje.

„Ne ustručavajte se potražiti pomoć. Posebice ako se osjećate anksiozno ili preopterećeno. Biti duhom odsutan uistinu jest izvor boli. Stvoreni smo da budemo u zajedništvu zato kažem ljudima koji se na bilo koji način osjećaju duhom odsutnima da potraže pomoć“, poručio je biskup Conley.

J.P., KT