Italija

Fratri vlak pretvorili u samostan


U Napulju se nalazi jedan od najneobičnijih samostana na svijetu.

Foto: Famiglia Cristiana

Foto: Famiglia Cristiana

Od 1976. jedna napuljska zajednica franjevaca živi od stvari koje drugima ne trebaju ili ih bacaju, a za hranu im posluži voće i povrće kojem brzo istječe rok. Čak je i njihova adresa nešto što su drugi davno prestali koristiti i otpisali – oni su pet starinskih vagona iz 1940-tih u vlasništvu države pretvorili u samostan poznat po imenu Stanica duše (La stazione dell'anima).

Vagoni im služe kao kapelice, ćelije, ispovjedaonice, mjesto za rad i primanje posjetitelja. Uz to imaju i vrt te mali voćnjak. Osmorica fratara žive u krajnjem siromaštvu istodobno pomažući drugima kojima pomoć treba. Trude se nasljedovati primjer svojeg utemeljitelja Sv. Franju Asiškoga hvaleći Gospodina za sva stvorenja.
 


Djeluju u jednoj od najopasnijih četvrti u Europi, u kojoj obilaze ljude, suosjećaju s njima i trude se pružiti duhovnu utjehu onima koje susreću. Također služe u župi te posjećuju zatvore i bolnice. Od dobročinitelja ne primaju novac, već potrepštine poput pokrivača i hrane koju kuhaju na staroj peći dajući dio i osobama u potrebi.  

Mnogima je zasigurno teško shvatiti ovakav način života, a jedan od fratara pokušao ga je objasniti novinaru talijanskog katoličkog časopisa Kršćanska obitelj (Famiglia Cristiana). „Vlak predstavlja putovanje ali također i jednostavnost te nesigurnost. Ovim vrijednostima nastojimo obnoviti duhovnost i učenja Sv. Franje“, rekao je fra Carlo.

L. P. G.