Izbjeglice u akciji "Hrana i zajednica" za "Kruh svete Elizabete"


U sklopu projekta "Hrana i zajednica", Isusovačka služba za izbjeglice iz Rijeke predvođena novim sugrađanima i kuharima iz Sirije i Irana, od hrane koju su donirali trgovački lanci, pripremili su početkom ovoga tjedna 500-tinjak porcija za građane Rijeke.

Prikupljeni novac namijenjen je socijalnoj samoposluzi Kruh sv. Elizabete sa svim potrepštinama za socijalno ugrožene građane grada Rijeke, piše Vatican News.

Kada govorimo o integraciji izbjeglica u naše društvo, govorimo o dvosmjernom procesu, o međusobnom prihvaćanju, obogaćivanju i nadopunjavanju, o volji i želji da svoje vještine, osobne i kulturne posebnosti stavimo na raspolaganje društvu koje nas prima, kako bismo, na neki način, zahvalili zajednici na podršci i ohrabrivanju u onim prvim vremenima kada smo bili najranjiviji i najpotrebniji podrške i pokazali svoj puni potencijal kao pojedinci – rekao je voditelj ureda Isusovačke službe za izbjeglice u Hrvatskoj, Dražen Klarić, opisujući ulogu Isusovačke službe za izbjeglice - JRS u Akciji javnog kuhanja koja se održala 10. svibnja na riječkom Korzu.

Dok su se mirisi bliskoistočnih začina širili Korzom, privlačeći Riječane na štand gdje su se pripremali obroci iz mnogima malo poznate kuhinje, prolaznici su mogli kušati specijalitete i pri tome donirati deset kuna namijenjenih za kupovinu hrane za potrebite sugrađane.

Svaki obrok popratila je priča o njegovoj tradiciji, načinu pripravljanja i tajnom začinu samoga kuhara, te su se u razmjeni recepata širile lijepe poruke otvorenosti, prihvaćanja, zajedništva i solidarnosti.

Svrha je projekta Hrana i zajednica pokrenuti održivo partnerstvo između Ekonomskog i Filozofskog fakulteta u Rijeci te ukupno šest organizacija civilnoga društva na način da se u projekt uključe studenti s kompetencijama stečenim na studiju u društveno korisni rad te da se kreiraju novi inovativni načini za rješenje problema nedovoljnog doniranja i prekomjerenog bacanja hrane u Hrvatskoj.

Ovom se akcijom željelo osvijestiti građane o potrebnom sustavu doniranja hrane u Hrvatskoj kao i o sustavu koji bi tu hranu iskoristio na korist čitavog društva, ali i o bogatoj kulinarskoj i kulturnoj tradiciji koju su u Hrvatsku donijele osobe koje su u njoj ostvarile pravo na međunarodnu zaštitu i pronašle novi dom.

KT