Katedrala u Kölnu dovršena nakon 632 godine gradnje (1880.)


Dana 14. kolovoza 1880. svečano je obilježen dovršetak znamenite katedrale u Kölnu – jednog od najvećih simbola katoličanstva u Njemačkoj. U doba kad je dovršena bila je najviša građevina na svijetu (tornjevi su joj visine oko 157 metara).

Gradnja katedrale posvećene Svetom Petru i Djevici Mariji trajala je gotovo 632 godine. Naime, kamen temeljac položen je 1248., u doba razvijenog srednjeg vijeka i gotike. Međutim, 1473. radovi su zaustavljeni. Građevina je nedovršena stajala oko 400 godina, pri čemu je stoljećima na vrhu bio i velik srednjovjekovni kran, piše povijest.hr.

Tek u 19. stoljeću organiziran je nastavak gradnje, ulaganjem sredstava skupljenih od donacija građana. Zanimljivo je da je čak i pruski dvor poticao gradnju, premda je bio protestantski (vjerojatno radi poboljšanja odnosa sa svojim katoličkim podanicima). Svečanom činu koji je označio dovršenje katedrale prisustvovao je i njemački car Wilhelm I. iz dinastije Hohenzollern. Kölnska katedrala postala je najveća crkvena građevina u Njemačkoj, a držala je i rekord u visini tornjeva sve dok ju nije prestigla protestantska crkva u Ulmu (koja je i danas najviša crkva na svijetu s visinom od 161,5 metara).

Ova svetinja danas je najposjećenija turistička atrakcija u Njemačkoj – godišnje ju posjeti oko 6 milijuna ljudi.

J.M., KT