Molitvena osmina za jedinstvo kršćana


Od 18. do 25. siječnja obilježava se Molitvena osmina za jedinstvo kršćana.

Ovu inicijativu započeo je 1907. član i službenik Episkopalne Crkve u Americi Paul Wattson, koji je 1909. stupio u puno zajedništvo s Katoličkom Crkvom. Osminu je teološki obradio i reformirao Paul Couturier; odobrio ju je papa Pio X., a naglašeno je preporučuju pape Ivan XXIII. i Pavao VI., obdarivši potpunim oprostom sve one koji sudjeluju u molitvi i koji se ispovjede i pričeste, kao i Benedikt XVI. i papa Franjo.

Prvotna svrha Molitvene osmine bila je, obraćenje kršćana nekatolika i njihov povratak u Katoličku Crkvu, a danas, nakon II. vatikanskog sabora, više se naglašava molitva za istinsko obraćenje svih kršćana jer bez istinskog obraćenja nema ni pravog jedinstva. „Obraćenje srca i svetost života, zajedno s privatnim i javnim prošnjama za kršćansko jedinstvo, valja smatrati dušom svega ekumenskog gibanja i s pravom se mogu nazvati duhovnim ekumenizmom“ (UR 8).

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana redovito se povezuje s euharistijskim slavljem, a može se organizirati i posebno bogoslužje. Osim uputa biskupske konferencije, obrazaca u Rimskom misalu i odgovarajućih svetopisamskih čitanja u prigodnim i zavjetnim čitanjima, kod nas ima i prigodnih knjižica koje su prikladne za slavlje Molitvene osmine.

Budući da je započela Molitvena osmina za jedinstvo kršćana, svi smo pozvani, posebno ovih dana, u zajedništvu svih kršćanskih vjernika moliti kako bi se ostvarila Isusova molitva Ocu „Da budu jedno“ (Iv 17,11). Za katolike molitva i rad na jedinstvu kršćana je obveza od Drugog vatikanskog sabora pa sve dosad, kako to sve pape od tada naglašavaju i stavljaju na srce posebno katolicima, od čega, dakle, nije dispenziran ni biskup, ni svećenik, ni redovnik, ni redovnica, ni laik. 

Kako to možemo ostvariti? Nažalost, knjižice (koje možete pronaći ovdje) koje se u cijelome svijetu, tako i u nas, pripremaju za to dolaze uglavnom prekasno. Ali sami svećenici sve te dane osmine mogu svaki dan uzeti u Rimskom misalu mise za jedinstvo kršćana i svaki dan barem u nekoliko rečenica tumačiti vjernicima što je ekumenizam i što nam je činiti.

Milan Špehar/ J.P., KT