Osnovana Organizacija afričkog jedinstva (1963.)


Dana 25. svibnja 1963. osnovana je Organizacija afričkog jedinstva, međunarodna organizacija koja je za cilj imala promicanje jedinstva afričkih zemalja.

Njezin je izravni nasljednik Afrička unija, koja obuhvaća sve zemlje tog kontinenta osim Maroka (ta je država napustila Organizaciju afričkog jedinstva 1984. godine zbog toga što je u nju primljena Zapadna Sahara, koju Maroko ne priznaje kao državu).

Izvorno je Organizacija afričkog jedinstva imala 32 članice, a do danas je broj članova Afričke unije narastao na 54 te jednu milijardu i 390 milijuna ljudi . Osnivački samit Organizacije afričkog jedinstva održan je u Adis Abebi, prijestolnici Etiopije, a u istom su gradu tijekom povijesti bile smještene zgrade glavnog sjedišta te organizacije.

U doba održavanja spomenutog samita u Etiopiji, tom je državom vladao car Haile Selassie, koji je ujedno postao i prvim predsjedavajućim Organizacije afričkog jedinstva. Sukladno tome, prvi je na mjesto glavnog tajnika OAJ došao etiopski političar i diplomat Kifle Wodajo. Zbog važnosti 25. svibnja toga se dana svake godine slavi Dan Afrike, koji je u nekim afričkim državama ujedno i državni praznik.

Ž.I., KT