Zagreb

Pomoć beskućnicima u zapošljavanju


Među projektima Caritasa Zagrebačke nadbiskupije su program Prihvatilišta za beskućnike u Sesvetskom Kraljevcu i „Dobro srce za topli dom“.

U prvoj godini provedbe trogodišnjeg programa Uključi se i ti!, od 1. studenoga 2016. do 31. listopada 2017. godine, financiranoga od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku s ciljem resocijalizacije i integracije beskućnika, bilo je uključeno 29 korisnika smještenih u Caritasovu Prihvatilištu za beskućnike u Sesvetskom Kraljevcu.

U sklopu cjelovite psihosocijalne skrbi koju stručni tim, odnosno zaposlenici u Prihvatilištu i kroz program Uključi se i ti! kontinuirano pružaju:  karijerno savjetovanje, predavanje djelatnika HZZ-a, predavanje i radionice financijske pismenosti, socijalizacijske radionice, volonterske i aktivnosti slobodnog vremena. Tako je 12 radno sposobnih korisnika pripremljeno za zapošljavanje i osposobljavanje ili prekvalifikaciju. Tijekom toga razdoblja pet korisnika se zaposlilo i napustilo Prihvatilište, pet ih je zaposleno u Caritasu Zagrebačke nadbiskupije kroz Mjeru javnih radova HZZ-a, sedam ih se povremeno zapošljavalo na različitim poslovima, a tri korisnika čekaju početak osposobljavanja za vozača C kategorije, soboslikara i za konobara.

Individualnim savjetodavno-terapijskim radom psihijatra bila su obuhvaćena 22 korisnika – četvorici korisnika pružena je pomoć pri oporavku nakon hospitalizacije, na liječenje od ovisnosti o alkoholu su potaknuta četiri korisnika, jedan od njih je uključen u Klub liječenih alkoholičara, s petoricom se radilo na pripremi za smještaj u primjerene institucije ili udomiteljstvo, trojici je pružena podrška u postupku vještačenja preostale radne sposobnosti, dvojica su bila u tretmanu prevencije recidiva kaznenih djela, a s ostalima se radilo na prevladavanju psihičkih teškoća, osnaživanju i radu na sebi s ciljem rehabilitacije i resocijalizacije.

Zaposlenici Prihvatilišta za beskućnike osobito su zadovoljni brojem volonterskih sati koje su odradili korisnici na različitim poslovima u Caritasu i lokalnoj zajednici – ukupno 2 299 sati te uključivanjem velikog broja volontera (studenata Katoličkog bogoslovnog fakulteta i Studija dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, frizerka...) koji su s korisnicima u Prihvatilištu darovali ukupno 345 sati volonterskoga rada.

Edukativno-promotivni materijal za Trogodišnji program Uključi se i ti! napravljen je u suradnji s volonterima – studentima Studija dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod mentorstvom doc. Tomislava Vlainića.

A tradicionalna akcija Dobro srce za topli dom Caritasa Zagrebačke nadbiskupije već devetu godinu zaredom grije domove brojnih obitelji. Ove je godine podjeljeno 366 m2 drva za ogrjev za 122 obitelji iz 36 župa Zagrebačke nadbiskupije. Novčana vrijednost podijeljenih drva iznosi 101 880 kuna, a Caritas je sredstva osigurao kroz poduhvate Maslinova grančica nade i Korizmene kutijice u sklopu kojih su se u župama Zagrebačke nadbiskupije prikupljala sredstva za potrebite koje su predložili u župama i koji su u evidenciji Caritasa, piše na mrežnoj stranici Caritasa Zagrebačke nadbiskupije.

KT