Prijedlozi za obnovu Notre Dame - od bazena do minareta


Švedska arhitektonska tvrtka predložila je da se krov katedrale Notre Dame u Parizu pretvori u golemi bazen, a stručnjak za arhitekturu Tom Wilkinson je pozvao da se spaljeni toranj zamijeni minaretom...

U skladu s najavom francuske vlade koja želi moderan, suvremeni redizajn, arhitekti tvrtke Ulf Mejergren iz Stockholma (UMA) kažu da bi krov gotičke crkve trebao postati "novi meditativni prostor s neusporedivim pogledom na Pariz". Kako bi vratila Notre Dame „gradu i narodu“ tvrtka želi postaviti „veliki javni bazen koji zauzima cijeli krov“.

"Naš dodatak je komplementarni prostorni doživljaj građevine koji će odgovarati strahopoštovanju velikog interijera; prostor za razmišljanje i samorefleksiju", kaže UMA opisujući svoj projekt, piše tribun.hr.

Iako prijedlog zvuči bizarno, on je tek jedan brojnih ideja, među kojima je primjerice ona o pretvaranju krova katedrale u divovski staklenik ili čak podizanje minareta.

Stručnjak za arhitekturu Wilkinson pozvao je da se spaljeni toranj Notre Damea zamijeni minaretom u "znak isprike alžirskim muslimanima koje je ubila francuska policija".

Još jedan prijedlog nudi pretvaranje krova u vrt s asimetrično oblikovanim penthouseom u sredini.

Zanimljivo, francuska vlada zabranila je državnim arhitektima da daju intervjue medijima o požaru u Notre Dameu, koji je uništio toranj katedrale. Stvarni uzrok požara i dalje nije službeno razjašnjen, dok o tome kolaju brojne teorije.

Bizarnost prijedloga samo je pokazatelj u kakvom vremenu danas živimo.

KT