Frankfurt

Ređenje žena i transrodna ideologija podržani na njemačkom „Sinodalnom putu“


Delegati njemačkog „Sinodalnog puta“ velikom su većinom 11. ožujka izglasali mjere za promjenu crkvenih praksi temeljenih na transrodnoj ideologiji i za poticanje sveopće Crkve na sakramentalno ređenja žene.

Delegati, 11. ožujka 2023., plješću nakon usvajanja teksta koji poziva na promjene u pristupu njemačke Crkve

Delegati, 11. ožujka 2023., plješću nakon usvajanja teksta koji poziva na promjene u pristupu njemačke Crkve "rodnom" identitetu, Jonathan Liedl/NCR

Glasovanje je, kako piše CNA, održano zadnjeg dana završne skupštine procesa nazvanoga „Sinodalni put“, koja je održana u Frankfurtu od 9. do 11. ožujka. Prethodnih dana, izaslanici su velikom većinom glasovali za usvajanje blagoslova istospolnih parova, normatizaciju propovijedanja laika i traženje od Rima da „preispita“ disciplinu svećeničkog celibata.

Dok su Nijemci progurali ove kontroverzne mjere, skupština se suzdržavala od prijelaza crte koju je postavio Vatikan u vezi s uspostavljanjem „Sinodalnih vijeća“ na nacionalnoj, biskupijskoj i župnoj razini. Vatikan je rekao da model „Sinodalnog vijeća“, koji uključuje zajedničko upravljanje biskupā i laikā, nije u skladu s katoličkom ekleziologijom.

Sinodalna skupština odlučila je odgoditi glasovanje o prijedlogu. Umjesto toga, razmatrat će ga novouspostavljeni „Sinodalni odbor“ tijekom sljedeće tri godine, dok vodstvo „Sinodalnoga puta“ pokušava promijeniti mišljenje vatikanskih dužnosnika i prikupiti šire odobravanje u sveopćoj Crkvi.

Na završnoj tiskovnoj konferenciji, biskup Limburga mons. Georg Bätzing, predsjednik Njemačke biskupske konferencije, rekao je kako rezultati daju mandat biskupima da sada uvedu neke promjene u Njemačkoj, istovremeno podupirući širu reformu.

„Crkva se vidljivo mijenja, a to je važno“, rekao je mons. Bätzing.

Predsjednica Centralnog komiteta njemačkih katolika (ZdK), Irme Stetter-Karp kazala je kako rezultati pokazuju da će se „Sinodalni put“ u Njemačkoj nastaviti. „Ne završava ovdje. Ovo je tek početak“, istaknula je.

Promatrači, uključujući 103 međunarodna biskupa koji su potpisali pismo u kojem upozoravaju da bi „Sinodalni put“ mogao dovesti do raskola, izrazili su zabrinutost zbog heterodoksnih ideja koje promiče ovaj njemački proces te učinka koji bi mogao imati na širu Crkvu ako Vatikan dovoljno ne intervenira.

Glasovanje o rodnoj ideologiji

Provedbeni tekst nazvan Suočavanje s rodnom raznolikošću prošao je uz podršku 96% od 197 delegata s pravom glasa. Za to je glasovalo 38 biskupa, protiv je bilo sedam, a 13 ih je bilo suzdržano. U prijevodu: sukladno važećem obrascu na skupštini, da su suzdržani glasovali protiv bilo bi dovoljno glasova za blokiranje navedenih mjera. Stoga kritičari „Sinodalnog puta“ upozoravaju kako su organizatori ukidanjem tajnog glasovanja stvorili ozračje straha koje je mnogim biskupima utjecalo na slobodno glasovanje.

Ovako, rezolucija poziva na „konkretna poboljšanja za interspolne i transrodne vjernike“, uključujući promjenu ubilježbe o krštenju kako bi odgovarala nečijem samoidentificiranom spolu; zabranu uzimanja u obzir nečijeg spolnog identiteta za pastoralne službene uloge, te obvezno obrazovanje svećenika i crkvenih djelatnika kako bi se „nosili s tema rodne raznolikosti“. Interspolnost se odnosi na osobe rođene s miješanim spolnim karakteristikama.

Tekst također zabranjuje da se „vanjske spolne karakteristike“ koriste kao kriterij za „prihvaćanje muškarca kao kandidata za svećeništvo“ – što je mjera koja bi mogla otvoriti vrata pokušaju svećeničkoga ređenja žena.

Tijekom rasprave, mala manjina biskupa iskazala je protivljenje toj mjeri, ističući kako bi Crkva trebala poboljšati svoju pastoralnu skrb za one koji se identificiraju kao transrodni. Pomoćni biskup Bistum Münstera mons. Stefan Zekorn rekao je kako ne može podržati tekst koji se temelji na rodnoj ideologiji, dok je biskup Passaua mons. Stefen Oster istaknuo kako dokument ne naglašava da primarni identitet kršćanina treba biti ukorijenjen u Isusu Kristu.

No, velika većina onih koji su govorili izrazila je potporu toj mjeri. Gregor Podschun, čelnik heterodoksne Federacije njemačke katoličke mladeži, rekao je da su tvrdnje o rodnoj ideologiji „znanstvena činjenica“, te da poricanje Crkve uzrokuje samoubojstvo ljudi. Julianne Eckstein, profesorica teologije na Sveučilištu Johannes Gutenberg u Mainzu, tvrdila je da je Knjiga Postanka neadekvatna osnova za pitanja seksualne antropologije. A Viola Kohlberger, iz Augsburga, rekla je da ne postoji „norma“ za rod i da tradicija Katoličke Crkve koči napredak. „I htjela bih to prekinuti danas“, poručila je.

Kada je glasovanje prošlo, delegati su stajali i pljeskali, dok su neki razvili zastave duginih boja izražavajući podršku homoseksualnosti i transrodnoj ideologiji.

Podrška za ređenje žena

Delegati su također velikom većinom usvojili provedbeni tekst Žene u sakramentalnoj službi: Perspektive za sveopći crkveni dijalog. Samo 10 od 58 biskupa glasalo je protiv mjere koja poziva njemačke biskupe da unaprijede pitanje sakramentalnog ređenja žena na kontinentalnoj i sveopćoj razini Crkve.

Prijedlog koji je prihvatila skupština zamijenio je poziv na uspostavu „sakramentalnog đakonata žena“ s „otvaranjem đakonata za žene“. Razlika je jasno pokazala da „Sinodalni put“ potiče da se žene integriraju u već postojeće svete redove, ideja koju je Crkva više puta potvrdila da je nemoguća.

Delegati su usvojili još jedan prijedlog koji je izmijenio prioritete vezane uz svećeništvo koje čine isključivo muškarci, pozivajući da se ta praksa jednostavno preispita, umjesto da se prekine, na sveopćoj razini Crkve. Kardinal Reinhard Marx iz Münchena i Freisinga rekao je da je prijedlog potreban kako bi se „izgradio konsenzus“ za promjene u dogmatskom učenju Crkve vezanom uz svećeništvo.

Drugi su bili manje zainteresirani za polagani pristup. Nekoliko žena izaslanica viđeno je u suzama nakon glasovanja, žalosne što tekst nije eksplicitnije pozivao na sakramentalno ređenje žena.

„U Katoličkoj Crkvi mora se stati na kraj diskriminiranju nekoga zbog njegova spola“, rekla je delegatkinja Susanne Schumacher-Godemann.

„Patrijarhat treba uništiti“, dodao je Podschun.

Biskup Regensburga mons. Rudolf Voderholzer usprotivio se tekstu, okarakteriziravši poticanje ređenja žena za đakonat kao „prvi korak prema otvaranju“ svećeništvu i biskupstvu. Ovaj je biskup, blizak prijatelj pape Benedikta XVI., jedan od samo trojice njemačkih biskupa koji su javno glasovali protiv svakog od kontroverznih tekstova „Sinodalnog puta“.

„Sinodalni odbor“ od 74 člana

Sinodska skupština također je izabrala 20 članova u privremeni „Sinodalni odbor“ koji će sljedeće tri godine raditi na pripremama za uspostavu stalnog „Sinodalnog vijeća“ na nacionalnoj razini. Ovih 20 izabranih članova, od kojih je 19 laika i jedan pomoćni biskup, pridružit će se 27 biskupa koji su na čelu biskupija i 27 članova Centralnog komiteta njemačkih katolika (ZdK) koji su već u odboru.

Podsjećanja rati, „Sinodalni put“, koji je započeo 2019., zajednički je projekt ZdK-a i Njemačke biskupske konferencije. I prema svemu viđenomu, u trenutku kada Njemačka bilježi rekordan broj napuštanja Katoličke Crkve, nema sumnje kako su se, pod diktaturom relitivizma i rodne ideologije, bavili "posljedicama", dok su uzorci takvoga stanja ostali daleko "ispod njihova radara".   

KT