Italija

Svećenik se odrekao vlastitog respiratora i umro


Vrijeme pandemije koronavirusa donosi i herojske priče. Talijanski svećenik Giuseppe Berardelli (72) odrekao se, u korist mlađih osoba, vlastitog respiratora kojeg su mu ranije kupili župljani, iako je znao da će bez njega gotovo sigurno umrijeti...

On je posljednjih 14 godina bio župnik u Casnigu. Prije nekoliko dana je, zbog zaraze koronavirusom, završio u bolnici u Lovereu. Kako piše Araberara.it, a prenosi Fratellanza umana, njegov višegodišnji osmijeh, dostupnost i aktivizam u realizaciji velikih životnih djela, uspješno su pokrivali brige koje je nosio zbog svojih zdravstvenih problema.

Nije pravio razlike među ljudima
"Bio je jednostavna, izravna osoba, vrlo ljubazan, susretljiv i uslužan prema svima, vjernicima i nevjernicima. Pozdravljao je uvijek s Mir i dobro. Uvijek prijateljski raspoložen, sudjelovao je u svim događajima, a da uz to nikad nije bio nametljiv. Svi su ga voljeli, njegovi bivši župljani  godinama su dolazili kako bi ga susreli. Vozio je redovito svoj motor galletto. Bio je to svećenik kojeg svi vole", tim riječima opisao ga je Giuseppe Imberti, dugogodišnji gradonačelnik Casniga.

Giuseppe je umro "kao svećenik"
Jedan od zdravstvenih djelatnika doma San Giuseppe u Casnigu kaže kako ga je duboko dodirnula činjenica da se don Giuseppe odrekao respiratora kojeg mu je kupila župna zajednica, a kako bi se isti dodijelio nekom mlađem od njega. "Da, don Giuseppe se odrekao respiratora, iako je znao da će bez njega gotovo sigurno umrijeti. To se i dogodilo, izgubio je životnu bitku, no njegovo ime i herojski čin ostaju! Umro je "kao svećenik"! Ovo je možda najbolja fotografija duše svećenika koji je osvajao sve po redu: "Bio je svećenik koji je slušao sve, znao je slušati, tko god se okrenuo njemu, znao je da može računati na njegovu pomoć", kaže Clara Poli, dodajući: "Otvorio je Centar za pomoć preko kojeg je pomogao mnogim obiteljima i mnogim strancima. Kad god bi ste ga vidjeli kako prolazi na motociklu, uvijek je bio vedar i pun entuzijazma, davao je mir i radost našim zajednicama".

Pokopan bez sprovoda, ispraćen uz suze i pljesak s balkona
Preminuo je u bolnici Lovere. Sprovoda, naravno, nije moglo biti, no stanovnici Caserte ispratili su ga na svoj način: izišli su na balkone svojih kuća i pozdravili ga uz suze i pljesak.

J.P., KT