Unatoč pandemiji i ove godine božićna akcija u Betlehemu


"Nosim tvoje ime u svetoj noći u Betlehem" geslo je božićne akcije koju i ove godine, 12. puta, provode njemački benediktinci u opatiji Dormitio na brdu Sion u Jeruzalemu u Svetoj zemlji.

Putem portala dormitio.net i e-maila weihnachtsaktion@dormitio.net najkasnije do subote, 19. prosinca možete prijaviti svoje ime i prezime te će ono na Badnjak biti položeno na srebrnu zvijezdu koja se nalazi na mjestu Isusova rođenja u istoimenoj crkvi u Betlehemu.

Prijava i sudjelovanje je besplatno i bez ikakvih obveza, no tko želi može uplatiti dobrovoljni prilog za ovu opatiju i socijalne projekte u Svetoj zemlji.

Iz godine u godinu sve je više odaziva, a razlog je i taj što su i hrvatski katolički mediji podržali ovu akciju tako što su o ovome objavili i obavijestili svoje čitatelje.

Prema dostupnim informacijama prošlih godina bilo je mnogo hrvatskih imena i prezimena kako iz Hrvatske, BiH, tako i iz inozemstva (Njemačke, Austrije, Švicarske...), što znači da su i hrvatski iseljenici sudjelovali u ovoj akciji.

Inače, njemački benediktinci i još 100 vjernika, nakon božićne mise polnoćke i molitvenog bdijenja pješice će se i ove godine uputiti kao nekoć pastiri u Betlehem, gdje će na mjestu Isusova rođenja položiti listu s imenima i pomoliti se za sve njih. Nakon toga molit će jutarnju molitvu na mjestu Isusova rođenja. Iz Jeruzalema krenut će u 2 sata, a u 10-ak kilometara udaljeni Betlehem stići će oko 4.30 sata ujutro.

Lista je kažu njemački benediktinci iz godine u godinu sve duža, ali i teža za nositi. Prošle godine bilo je prijavljeno 112 000 imena.

Više informacija na portalu opatije www.dormitio.net ili na facebooku pod nazivom Dormition Abbey Jerusalem.

Ž.I., F.P., KT