Uspješnost braka je usko vezana sa stavovima o predbračnim odnosima


Znanstvenici s Državnog sveučilišta na Floridi istražili su nekoliko ključnih faktora koji odlučuju o uspješnosti braka te su ustanovili da predbračni stavovi budućih supružnika o neobaveznim seksualnim odnosima uvelike definiraju vjerojatnost hoće li brak uspjeti.

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

"Zadovoljstvo brakom u načelu s vremenom opada, no ono što smo mi otkrili jest da ako jedan ili oboje supružnika prije braka smatra da je neobavezan seks sasvim u redu, to će vjerojatno pogodovati tome da njihov brak neće uspjeti", objašnjava autorica istraživanja Juliana French, a prenio je tribun.hr.

Nakon provedbe analize istraživanja, pokazalo se da osobe koje su iskazivale neograničeno i neobvezujuće socioseksualno ponašanje, tendenciju ili uvjerenje, poput vjerojatnosti i učestalosti upuštanja u spolni odnos s nepoznatom osobom ili osobom s kojom nisu u vezi prije braka, obično nisu zadovoljne u početku bračnog suživota.

Nadalje, osobe čiji bračni partner je iskazivao takvo ponašanje prije braka, obično naglo izgube zadovoljstvo bračnim odnosom u prvih nekoliko godina braka.

U oba slučaja, spomenuto nezadovoljstvo točno je predvidjelo veću vjerojatnost razvoda braka.

KT