Vatikan: Švicarska garda željezne kacige zamijenila 3D isprintanima


Jedna od glavnih prednosti nove kacige je da se neće lako zagrijavati poput onih željeznih, što znači da će se stražari manje znojiti. Osim toga nekoliko puta su lakše.

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Švicarska garda, šareno odjevena "mini-vojska" koja stoljećima štiti pape, imat će "hladnije glave" s obzirom na to da su prastare željezne kacige zamijenili onima iz 3D printera. Nove kacige, izrađene od termoplastike, podijeljene su stražarima 22. siječnja na 513. godišnjicu njihova osnutka.

Po izgledu su kacige gotovo identične onima koje su zamijenjena, ali nose grb pape Julija II., koji je prvi koristio stražu za svoju osobnu zaštitu.

"Jedna od glavnih prednosti nove kacige je da se neće jako zagrijavati poput onih željeznih, što znači da će se stražari manje znojiti", poručio je glasnogovornik Urs Breitenmoser. Internetska stranica Swissinfo.ch prenosi da su stare kacige, izrađene u Austriji, bile teške gotovo dva kilograma, a nove, izrađene u Švicarskoj, teže tek nešto više od pola kilograma.

Švicarska garda nosi svoje ceremonijalne uniforme sačinjene od žutih, crvenih i plavih pruga na službenim događajima poput papinih misa ili posjeta stranih državnika, prenosi zimo.dnevnik.hr.

KT