Za "koronavirus" se zna od 1960., ali ne i zašto je počeo napadati ljude


Šef Odsjeka za mikrobiološku dijagnostiku sarajevske Opće bolnice "Prof. dr. Abdulah Nakaš" prim. dr. Sead Jažić priznao je da ga je iznenadilo razarajuće pojavljivanje "koronavirusa".

Foto: pixabay.com, ilustracija

Foto: pixabay.com, ilustracija

"Ovaj virus je ranije bio interesantan veterinarima, a ne nama, ljekarima. Koronavirus je kod životinja izazivao epizotije, to je pandan epidemijama kod ljudi. Za njega se znalo od 1960. Ranije je, recimo, kod pilića virus izazivao takve bolesti koje su paralizirale epitel unutar dušnika, zbog čega je dolazilo da slijevanja sekreta u pluća i onda do gušenja. Za čovjeka nije bio patogen, a izazvao je oboljenja slična gripi ili prehladi", pojasnio je Jažić za portal avaz.ba i dodao da je, međutim, iz nekog razloga koronavirus mutirao.

"Mene je iznenadilo pojavljivanje koronavirusa koji je sposoban da izazove ovakvu epidemiju, a prije svega nepoznat je rezervoar zaraze. To znači da je nepoznato gdje virus boravi u prirodi, i kako je prešao na čovjeka", ističe dr. Jažić i naglašava da nije samo riječ o prenošenju, odnosno širenju s čovjeka na čovjeka, nego i to da će se čekati na odgovore prenosi li se zrakom...

"Nama je cilj prekinuti pandemiju, a dobro je pratiti krivulju rasta oboljelih jer će ona kad-tad dostići vrhunac i onda će krenuti opadanje broja zaraženih. Trenutno smo u uzlaznoj putanji, a mjerama koje smo uveli nastojimo prekinuti lanac zaraze, to su neselektivne mjere za koje se mi nadamo da će uspjeti prekinuti pandemiju", smatra dr. Jažić.

Ž.I., KT