Ne odlazi cirkus - dapače!

Ja se konja bojim…


Svi oni koji su se čudili zašto je Onaj-Čije-Se-Ime-Ne-Smije-Izgovoriti za dan izbora odredio 17. travnja, samo su zapravo nedovoljno informirani. Toga se dana, naime, obilježava Svjetski dan cirkusa. A tu je „Lord Voldemort“ svoj na svome. Pa je i konje žurno osedlao…

Onaj-Čije-Se-Ime-Ne-Smije-Izgovoriti iz alkarskog je kraja

Onaj-Čije-Se-Ime-Ne-Smije-Izgovoriti iz alkarskog je kraja

Piše: Josip Vričko, Katolički tjednik

Nije krv voda, a ne, dakako, niti kućni odgoj; Kao što su komunisti galamili Ni zrna žita neprijatelju, tako, evo, i danas nekadašnji predsjednik partije slijednice ljudi posebna kova i potomak nekadašnjih provjerenih Ka-Pe kadrova kliče: "Ni pedlja vlasti tim sumnjivim tipovima!"

Dida moj!

Ne bi, dakako, „crveni DNK“ – kako osobni tako ni predaka – imao nikakvu ulogu u raspravi o (umalo…) ustavnoj krizi u Hrvatskoj, da ta vrsta kopanja po tuđem rodoslovlju nije kronično zanimljiva Znate-Već-Komu. Slijedom čega je nerijetko isticao, u njihovim bjesomučnim i beskrajnim pripetavanjima, kako je primjerice majka Andreja Plenkovića bila vojna lekarka.

Uostalom, ušao je Onaj-Čije-Se-Ime-Ne-Smije-Izgovoriti i u pjesmu. Nakon što se, naime, u jednoj prijašnjoj kampanji, misleći valjda da mu je životopis (ipak) pogrešne boje, sjetio kako mu je dida bio, da izvinete, ustaša.

Bila mama lekarka,
Bio deda ustaša
Bila mama lekarka,
Bio tata Es-Ka-Ha,
Imali su maloga Ju-Ju.

Nakitio je ovo pokojni Predrag Lucić u Novom listu prije osam (teških) godina a usprkos tomu što je iznenada bio za didu ustašu – spreman(!), Onaj-Čije-Se-Ime-Ne-Smije-Izgovoriti izgubio je izbore. Začudno – bio je najlošiji hrvatski premijer – ikada! Danas kaže kako je otkupljen za taj katastrofalni mandat na jednom od dva najvažnija hrvatska brijega – onom gornjogradskom. A otkupili su ga po njegovu sudu Hrvati poslavši ga nakon predsjedničkih izbora prije gotovo četiri godine na čarobni brijeg Pantovčak kao predsjednika s karakterom, kako se samoreklamirao u kampanji.

Čija majka (danas) crnu vunu prede…

Radio je, međutim, u međuvremenu i na vokabularu. Uz to, baš kao što se nekoć naprasno sjetio ustaških korijena, sada su mu na um pali i geni kameni – sinjski, dakle. Tamo se kad dođe pet do 12 veli: Došlo je vrijeme da se konji osedlaju. I to se sviđa Znate-Već-Komu pa je 17. travnja na Svjetski dan cirkusa odlučio ujahati na Trg Sv. Marka, ali ne napuštajući do tada Predsjedničke dvore. Dok ne vidi što će biti, hoće li se Hrvatima svidjeti što neprestano okolo zuji, a meda ni u naznakama. Jesu li ga opet radi – otkupiti…

Onaj-Čije-Se-Ime-Ne-Smije-Izgovoriti volio je konje i kao vrlo mali

Mada, usred silnih uvreda sve se manje priča o tomu što zapravo znači esdepeovski potez instalirati aktualnog šefa države na vrh izborne liste. Hrvati gotovo ne mogu iščekati čuti koga je to danas Onaj-Čije-Se-Ime-Ne-Smije-Izgovoriti nazvao glupanom, gangsterom, čiju ženu narikačom i, sve u svemu, čija majka crnu vunu prede… tako niti intervencija u hrvatski cirkus pod ravnanjem (hrvatskog) „Lorda Voldemorta“ Matice hrvatske nije prihvaćena s pozornošću što svakako zavrjeđuje i sadržaj poruke s umaške sjednice Glavnog odbora, ali, jasno, i sam ugled MH.

„Prepoznajući elemente unošenja kaosa i nepoštivanja Ustava Republike Hrvatske, kao najstarija kulturna institucija u Hrvata, koja već 182 godine skrbi za hrvatski identitet, ali i boljitak naše Domovine na kulturnom, obrazovnom, gospodarskom i političkom planu, Matica hrvatska poziva predsjednika Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskoga sabora, predsjednika Vlade RH, sve parlamentarne stranke i Ustavni sud RH da poštuju i zaštite hrvatski Ustav i ni jednim svojim postupkom ne dovedu u pitanje opstojnost Republike Hrvatske i njezin ustavnopravni poredak. Matica hrvatska nikomu neće dopustiti da se poigrava sa sudbinom naše Domovine“, upozoreno je odmah nakon što je SDP donio skandaloznu odluku instalirati aktualnoga predsjednika države na čelo izborne liste.

Š'a će Ustavni sud?!

Iako su istoga dana svi hrvatski stručnjaci, profesori Ustavnog prava konstatirali kako je riječ o eklatantnom kršenju Ustava, a onda nakon dva-tri dana i Ustavni sud donio je odluku da šef države ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke, (neustavni) nositelj SDP-ove liste nastavio je po svome.

„Nebitno je što oni misle, nebitno je što misli Ustavni sud, pajdo i kum pijanog Šeksa. Oni mogu donijeti odluku kakvu hoće, ja ću biti u kampanji i bit ću kandidat za premijera“, ispalio je s olimpijskih visina samopromovirane nedodirljivosti. I tako svaki dan, dok mu se, evo, partijski drugovi suzdržavaju, po naputcima Ustavnog suda, spomenut ime – ne prestaje u svome prepoznatljivom stilu Ja i opet Ja pa Ja! Potom je kazao kako ima lukav plan te ga jučer i promovirao: „Okupljam koaliciju za Treću republiku, to je Vlada nacionalnog spasa!“ Čime, je li, sugerira kako je u Hrvatskoj nekakva izvanredna, gotovo ratna situacija. Uostalom, takvu je vladu formirao (još samo) Franjo Tuđman – u zna se kakvim uvjetima.

Šator je razapet

A nakon što je evo spomenut prvi predsjednik valja kazati kako (danas) Valdu nacionalnog spasa priziva gospodin koji je – prije, doduše, Pantovčaka – tvrdio kako je Hrvatska slučajna država. Pa neka ga (ponovo) ekskulpira tko god hoće...

Onaj-Čije-Se-Ime-Ne-Smije-Izgovoriti volio je jahati i bez sedla

Zanimljivo je, međutim, kako je sinjski konjanik na početku skandala – nečuvenog nasrtaja na ustavnopravni i demokratski politički sustav – rastumačio zašto je eto odlučio ignorirati Ustav; Veli, dakle, kako je shvatio da ima posla s ljudima koji se ne mogu kontrolirati – ali žele vlast po svaku cijenu. Tek nakon toga, prije nešto više od mjesec dana, u njemu je, povjerio je hrvatskoj javnosti, proradio instinkt divlje mačke. Poslije čega, nakon konja osedlanih i egzotične, evo, divljači bjelodano je zašto je Onaj-Čije-Se-Ime-Ne-Smije-Izgovoriti odlučio izbore raspisati na Svjetski dan cirkusa.

Bit će ovo nedvojbeno vrlo, vrlo zanimljiv predizborni mjesec u Lijepoj našoj. Predsjednik je šator razapeo!