Fetva


Pojam fetva turskog je podrijetla te se u slavenskim jezicima koristi kako bi označio službeno mišljenje ili odluke uleme po pitanjima islamskog zakona. Drugim riječima kazano, to je propis o nekom šerijatsko-pravnom pitanju koje nije jasno definirano u Kur'anu.

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Priredio: Dražen Kustura

Fetva zapravo predstavlja autoritativno ili stručno mišljenje o nekoj nedoumici vezanoj za svakodnevni život muslimana, odnosno odgovor za rješavanje onih slučajeva koji spadaju pod fikh, to jest na sve obredne i vjerske dužnosti: obiteljske, nasljedne, građanske, kaznene ili propise o vođenju rata.

Budući da je to pravna odluka, iza nje bi trebao stajati pravnik ili stručnjak za određeni slučaj, a izdaje se na zahtjev osobe ili suca kako bi se razriješila nedoumica. Bitno je spomenuti da je ona po svojoj pravnoj snazi zapravo mišljenje vezano uz neki slučaj.

Fetvu u pravilu može izdati učenjak (alim) ili muftija, a u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini postoji Vijeće za fetve koje je jedino ovlašteno obavljati taj posao.

Nešto slično fetvi u islamu moguće je pronaći i u katoličanstvu i židovstvu. Tako je u Katoličkoj Crkvi za ta pitanja nadležna Kongregacija za nauk vjere, dok se način postavljanja pitanja i dobivanja odgovora na ista u židovstvu naziva she'elot u-teshuvot.