Salomonski Otoci

Vrhunac salomonske priče o milosrdnoj ljubavi bijelih sestara


Euharistijsko slavlje koje su 9. svibnja doživjeli župljani župe Buma na Salomonskim Otocima, gdje djeluju hrvatske misionarke Sv. Vinka Paulskog, jedinstveno je u njezinoj povijesti...

Možemo ga nazvati povijesnim događajem jer su prve dvije mlade Salomonke - s. Jeanear Nauta i s. Sylvester Afea položile svoje prve zavjete u Družbi sestara milosrdnica Sv. Vinka Paulskog 9. svibnja na blagdan Sv. Lujze de Marillac, suosnivateljice družbe.

Ovo slavlje još je i znakovitije jer se dogodilo baš 10 godina nakon dolaska prvih bijelih sestara iz Hrvatske na Salomonske Otoke. Naime, 9. svibnja 2011. četiri sestre milosrdnice, u pratnji tadašnje časne Majke s. Blage Bunčuge, krenule su na put iz Zagreba koji je trajao punih devet dana, da bi 18. svibnja 2011. one prvi put zakoračile na tlo Salomonskih Otoka. I tako je započela salomonska priča o milosrdnoj ljubavi bijelih sestara Sv. Vinka na dalekim otocima…

Neviđene radosne pripreme
Sestre novakinje nekoliko dana ranije započele su najbližu pripravu za polaganje prvih svetih zavjeta – duhovne vježbe, kroz koje ih je vodio, hrabrio i duhovno hranio p. Augustin iz Kongregacije otaca lazarista. Dan uoči polaganja prvih zavjeta nadbiskup je blagoslovio redovnička odijela koja su sestre odjenule na dan zavjetovanja. U subotu, tijekom jutarnjih sati, počeli su pristizati kamioni rodbine zavjetovanica noseći tradicionalnu hranu kao svoj doprinos za ovo veliko slavlje na koje se očekivao dolazak velika broja vjernika iz velike župe Buma i župe Dala iz koje potječu zavjetovanice. Jedinstvena je to prilika za cijelu župsku zajednicu biti nazočna na svečanom trenutku polaganja prvih redovničkih zavjeta i izricanja svog velikog i prvog „da“ Bogu u crkvi. Teško je kazati s kakvim žarom i u kojem broju su vjernici pripremali hranu za sve uzvanike na njihov tradicionalan način. Podijeljeni po skupinama, selima i kuhinjama pripremali su plodove iz svojih vrtova umotane u lišće banana (motu) te ih pekli u užarenom kamenju. Drugi su kuhali rižu, treći su pekli svinjetinu kako bi doteklo svim uzvanicima.

Povorke mladih išle su kroz župski centar te s mladenačkom znatiželjom susretale bijele sestre i s još većim zanimanjem i željom biti u blizini budućih „čokoladnih“ sestara. Subota je bila doista dugačak dan. Posvuda je bilo ljudi – vježbanje u crkvi za obred zavjetovanja, probe zborova koji prvi put pjevaju zajedno, uređivanje i ukrašavanje crkava i sestarskih objekata, a kuhari su i preko noći kuhali hranu za oko 2 000 vjernika.

Svečanost nad svečanostima
Iako je kiša tih dana obilno padala i izlijevala se na Bumu, nedjeljno jutro ipak je osvanulo vedro i ugodno navješćujući ljepotu slavlja redovničke zajednice u zajedništvu s cijelom župskom zajednicom. Valjda je i to bio Božji dar zavjetovanicama…

Svečana ceremonija započela je procesijom iza crkve koju je predvodila plesačka skupina iz župe Dala. Sestre milosrdnice koje su se u povorci kretale iz kuće odgoja pridružile su se procesiji.

Laganim i dostojanstvenim hodom uz zvuke pan flaute krenulo se prema ulazu. Na čelu procesije, u jednom ritmu opet uz zvuke ručno izrađenih pan flauta, plesala je skupina muževa pokretima označavajući veličinu događaja koji se uskoro imao zbiti. Iza njih su išli ministranti, svećenici, poglavarice zajednice, zavjetovanice, odgojiteljice i na kraju nadbiskup. Na ulazu u crkvu plesači su pustili povorku da pristupi oltaru. Baš je tako započeo taj dan i ostvario se mnogo priželjkivani san dvjema djevojkama koje su se pridružile maloj zajednici sestara u Bumi.

Sa suzom u oku…
Predvoditelj svečanog misnog slavlja bio je nadbiskup Honiare mons. Christopher Cardone, dominikanac, koji kao misionar iz Sjedinjenih Američkih Država već 32 godine djeluje na Salomonima, te na čiji su poziv sestre i došle otvoriti novu misijsku postaju na Pacifičkom otočju. U koncelebraciji je bio i mjesni biskup Aukija mons. Peter Houhou, inače i prvi salomonski biskup, te deset dijecezanskih svećenika, jedan lazarist i jedan marist.

Velika je to odluka prići oltaru i pred župskom zajednicom preko svojih poglavara izreći svoje „da“ Gospodinu. Koja radost i oduševljenje su morali preplaviti njihove duše i cijelo biće, koje su sve slike navirale u sjećanje dok su stajale u podnožju oltara spremne zakoračiti na put redovničkog života polaganjem prvih svetih zavjeta.

Zbog pandemije koronavirusa na polaganju prvih zavjeta nije mogla biti nazočna časna Majka s. Miroslava Bradica, vrhovna poglavarica, pa su novakinje zavjete položile u ruke kućne poglavarice s. Augustine Nikolić.

Mnoštvo naroda u ovoj svečanoj euharistiji slavilo je Boga i zahvaljivalo za iskazanu milost mladim sestrama milosrdnicama, ali i na tomu što su mogli sudjelovati na ovom tako rijetko viđenom događaju.

Sa suzom u oku ove su prizore predanja promatrala djeca, mladi i stari. Prostrana crkva u Bumi toga dana nije bila dovoljno velika primiti sve sudionike ovoga slavlja koji su iz bližeg htjeli vidjeti obred zavjetovanja.

Nadbiskup se obratio puku na domorodačkom jeziku pijin (pidžin) pa su te riječi u njima još snažnije odjeknule.

Liturgiju su animirali zborovi iz župa Buma i Dala odakle potječu sestre zavjetovanice, te skladnim pjevanjem i sviranjem na tradicionalnim instrumentima uz ples doprinijeli svečanosti ovoga slavlja.

U prinosu darova, zajedno sa sestrama Jeanear i Sylvester, sudjelovale su s. Slavka is. Augustina, dvije od prvih četiriju sestara koje su došle na Salomonske Otoke. Prinijele su zastave Hrvatske i Salomonskih Otoka, a rodbina sestara prinijela je plodove salomonske zemlje.

Na kraju svete mise obratio se mjesni biskup Peter koji je zahvalio sestrama na djelovanju u njegovoj biskupiji i podijelio radost zbog još dvije novozavjetovane redovnice.

Dirljivo pismo upućeno novozavjetovanim sestrama časne Majke s. Miroslave pročitala je s. Veronika Ćibarić. U njemu je zahvalila Bogu za prve duhovne kćeri sa Salomonskih Otoka, te uputila čestitke sestrama, roditeljima, zajednici i objema župama te molitvu za nova duhovna zvanja iz ovog naroda.

… da milosrdna ljubav osvoji svijet
Radost zajedništva tijekom dijeljenja obroka uvećavala je, tradicionalnim plesom uz zvuke tradicionalnih instrumenata panpipe i pan flaute, skupina plesača iz župe Dala. Program su još obogatili različiti izvođači iz župe Buma. Na kraju programa ženska skupina iz župe Buma otpjevala je tri pjesme za ovu prigodu: za sestre zavjetovanice, za zajednicu sestara te za s. Augustinu koja ove godine slavi zlatni jubilej redovničkih zavjeta.

U večernjim satima slavlje prvih redovničkih zavjeta i 10. godišnjicu dolaska prvih sestara milosrdnica iz Hrvatske na Salomonske Otoke, završile su ispraćanjem gostiju i molitvom zahvale na svim primljenim milostima i darovima koje su, preko bližnjih, od Boga primile.

Kako kažu, vjeruju da će žrtve i odricanja prvih sestara milosrdnica koje su zakoračile na salomonsko tlo uroditi novim zvanjima koja će se pridružiti rijeci bijelih sestara. „Molimo dragoga Boga, po zagovoru Sv. Vinka i prema njegovim riječima, da milosrdna ljubav osvoji svijet“, poručile su misionarke sa Salomona.

s. Magdalena Marić/ J.P., KT