Mišljenja o „Katoličkom Tjedniku"


Vaš izvrsni »Katolički Tjednik« mi je vjeran pratilac u svagdašnjem životu. Vaša su izlaganja divna, puna sočne istine i nesebične ljubavi spram braće, koja su sa svih strana ugrožena od bezbožne štampe. Moje je uvjerenje, ako ikoji katolik pročita »Katolički Tjednik«, a ne naruči ga, da ili ništa ne razumije njegovo gradivo ili se boji, da će ga smetati u njegovim težnjama, koje kao kršćanin ne bi smio imati.

Trebinje, 30. lipnja 1935.

Nikola Kežić, fotogr. pomoćnik.

Nedavno sam vidio kod jednog odličnog svećenika u Zagrebu nekoliko godišta »Katoličkog Tjednika« — uvezana. Na prvi mah sam se iznenadio, no odmah iza toga sam osjetio zadovoljstvo radi toga. Milo mi je bilo, što se tako ozbiljno prosuđuje prezaslužni rad njegov.

I zbilja je sjajno uređivan. Punina sadržaja ne da osjetiti, da on ne izlazi u centrumu hrvatstva, nego bliže periferiji. Mnoštvo informacija iz vrela domaćih i stranih nadomještava nuždu čitanja mnogih časopisa. Jasne i duhovite opaske daju im pravi smisao i određuju pravu vrijednost vijestima.  

A članci? Teško je reći, jesu li puniji duha, ili su stilski dotjeraniji. Prožeti plemenitom ljubavlju dobra, mirišu svježinom i dišu srdačnošću.

Ne bi smjelo biti sela ni zaseoka, gdje ga ne bi naš svijet čitao. Svaka obitelj, koja je kadra smoći pretplatu, trebala bi da ga ima. Želio bih znati, koliko ima pretplatnika. Da čujem 50 hiljada, rekao bih: malo je. Zadatak je mladih članova Katoličke Akcije, da se ne bude moglo na štetu i sramotu našu reći: pisaca ima, samo čitalaca i širitelja katoličke štampe nema mnogo. Međutim »KatoličkiTjednik« je na najboljem putu, da se ostvare naše želje. Samo neka ustraje!

Križevci, 19. kolovoza 1935.

Dr. Tomo Severović, kanonik.

Katolički Tjednik 1935. / br. 35 / str. 6