Novo zvono


Tramošnica, 12. srpnja

Dan 12. srpnja ostat će u trajnoj uspomeni kod naroda tramošničke župe. Oko 30 kola župljana krenulo je toga dana iz Tramošnice zajedno sa župnikom vlč. o. fra Antom Lapandićem u Orašje na Savi, odakle se je imalo dovesti u Tramošnicu novo zvono. Uz neopisivo veselje i oduševljenje, uz pjesmu i puškaranje krenuli smo pod hrvatskim barjacima sa novim zvonom prema domaćoj župi. Svratili smo se i u ToLisu, gdje nas je uz gruvanje topova srdačno dočekao vrijedni o. gvardijan fra Mirko Brandić sa ostalom svojom braćom franjevcima. Zatim smo nastavili put sve do u Tremošnicu. Na ulasku u župu sabrao se mnogi narod, da pozdravi i dočeka novo zvono, što ga. je pune dvije godine tako željno očekivao. Kod crkve se opet zgrnuo silan svijet u najsvečanijem ruhu, kao na najveće blagdane. U crkvi se domaći župnik s narodom od srca zahvalio Bogu, što nam je dao dočekati ovaj radosni čas.

Novo je zvono teško 213 klgr. Nabavljeno je dobrovoljnim darovima tramošničkih župljana od ljubljanske lijevaonice zvona. Od pojedinaca doprinijeli su najviše župnik fra A. Lapandić i veleposjednik g. Ivo Mlinarić, davši svaki od njih po 1000 kruna. Neka im je za to svaka čast i zahvalna uspomena.

Župnik namjerava u sporazumu s narodom podignuti još i veći zvonik, jer je sadašnji crkveni toranj malen i vrlo nerazmjeran prema ostaloj crkvi. U tu se svrhu već kupe dobrovoljni prinosi. Dao Bog, da i to bude što prije.

Župljanin

Nedjelja 1923. /br. 31 /str. 6