Po svijetu: Besplatno dijeljenje „Nedjelje“


U Božjem djelovanju ne divimo se samo pravednosti njegovoj, nego i njegovu milosrđu. Zato je potrebno, da se te kreposti združe i u našem djelovanju. Pravednost traži, da onaj, koji kakav list naruči, mora da taj list i plati, jer list inače ne bi mogao izlaziti. Ali milosrđe nuka imovitije, da priskoče u pomoć siromašnijima, te im omoguće držanje i čitanje dobrog katoličkog lista. Nema u današnje dane plemenitije milostinje od ove.

»Nedjelja« radi kao izvrstan savremeni misijonar za katoličku vjeru i krepostan život. Pa se eto u nas sabralo nešto novaca u svrhu, da se naruči više primjeraka »Nedjelje«, što će se na vratima crkve sv. Franje na obali u Splitu dijeliti besplatno onima, koji bi je želili uzeti, a ne mogu je sami nabaviti. Za sad smo naručili 200 komada svakoga broja »Nedjelje«.

To je početak. Pouzdano se pak nadamo, da će Gospodin Bog potaknuti srca splitskih katolika, pa da obilno podupru ovaj započeti misijonski rad. Za tu je svrhu u spomenutoj crkvi postavljena posebna kutija za sabiranje milodara za katoličku štampu. Dat će Bog, pa će ovaj pothvat izrasti u jako stablo za procvat vjere i ćudoređa putem katoličke štampe.

Prečasni biskupski Ordinarijat odobrio je i preporučio ovu zamisao, te odredio posebnoga upravitelja, koji će voditi ovu akciju.

Tako nam javlja naš izvjestitelj iz Splita. Uredništvo »Nedjelje« od srca zahvaljuje pokretačima ove akcije u Splitu, a napose presvj. gosp. biskupu dru K. Bonefačiću na moralnoj pomoći, što su je time ukazali našoj »Nedjelji«. Kamo sreće, kad bi se u ovaj splitski primjer ugledali katolici ostalih gradova! Kako bi onda porastao apostolat katoličke štampe, utjecaj njezin na kršćanski obiteljski život!

Sva budućnost našega naroda ovisi o tom, ako budu katolici svijesni, ponosni i praktični katolici. A oni to neće postati bez jake, dobro proširene i mnogo čitane katoličke štampe.

Split, 25. prosinca.

Nedjelja 1924. /br. 1. /str. 3