Sarajevo

Proslava uskrsnih blagdana


Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Na prvi dan Uskrsa bile su sve naše crkve dupkom pune pobožnih vjernika, a i sv. pri­česti bilo je podijeljeno jako mnogo.

U 9 sati prije podne imao je svečanu pontifikalnu sv. Misu i pod njom propovijed u katedrali preuzv. g. Nadbiskup, a na koru je katedralni zbor »Sv. Cecilije«, pod diri­giranjem vlč. g. Dr. Ante Livajušića, a uz pratnju maloga gudalačkog salon. orkestra, izvodio 4glasnu Mozartovu misu u C-duru. U lijepoj propovijedi Preuzvišeni je obra­dio temu: »Isusovo uskrsnuće kao temelj naše vjere i naše nade za ovozemski i prekogrobni život«.

Poslije sv. Mise u katedrali bilo je u Nad­biskupskom dvoru tradicionalno čestitanje. Vjernike župe Presv. Srca Isusova predveo je župnik-kanonik preč. g. Anto Alaupović, a »Sv. Ceciliju« vlč. g. Dr. Anto Livajušić. Bile su i mnoge druge grupe, kanonici i drugi svećenici, predstavnici inovjerskih crkvenih, državnih, vojničkih i općinskih vlasti i mnogi drugi odličnici. Poslije Nad­biskupa čestitari su bili i kod preuzv. g. Biskupa. Prvi i drugi dan Uskrsa preuzv. gg. Nadbiskup i Biskup, u pratnji preč. g. rektora i nadb. tajnika, — a po svojim župama bili su u pratnji i župnici Presv. Srca Isusova odnosno nove župe sv. Josipa, — vraćali su vizite.

U 3 sata po podne bile su u katedrali sve­čane Vespere, kod kojih su pjevali bogoslovi, a kao oficijant fungirao je preč. g. Marko Nedić, kanonik.

I na Uskrsni ponedjeljak, premda nije zapovjedni blagdan, bile su po svim crkva­ma i kapelama mise kao i nedjeljom i u za­povjedne svetkovine, također vrlo dobro po­sjećene i uz veliku frekvenciju sv. sakra­menata. Svečanu konventualnu sv. Misu »sub infula«, u 9 sati u katedrali, imao je presvj. gosp. Mons. Dr. Antun Buljan, apost. protonotar i generalni vikar.

Oba dana bilo je kod nas u Sarajevu kra­sno proljetno vrijeme.

Katolički tjednik 1940. / br. 13 / str. 4