Sarajevo: Tečaj Katoličke Akcije za svećenike i bogoslove nadbiskupije Vrhbosanske


Uvijek mi je bila želja, da, prema intencijama Sv. Oca Pape i u duhu potreba našega vremena, Vrhbosanski svećenici budu pravi pioniri i na polju Katol. Akcije. Ali kao da nam je dosada nešto falilo: tečajevi Katoličke Akcije za svećenike i bogoslove. U svim pitanjima Katoličke Akcije moraju biti sami svećenici najupućeniji. Oni su asistenti društava Katoličke Akcije. Zato sam i dao nedavno inicijativu, da se i taj nedostatak ukloni, pa da se u središtu naše Nadbiskupije održi takav tečaj.

Tečaj će se držati tri dana, od utorka, 4. lipnja, ujutro, pa do četvrtka, 6. lipnja, navečer, u prostorijama Nadbiskupskog bogoslovskog sjemeništa. Sve potrebne obavijesti o tom tečaju donijet će naš organ Katoličke Akcije »Katolički Tjednik«, a ja ovim pozivam svoje svećenike, da se za vrijeme toga tečaja nađu na okupu u što većem broju. Neka dođu i oni, koji već rade u društvima KA, a napose svećenici, koji u svojoj župi nisu još organizirali Katoličke Akcije; i mlađi i stariji; i svećenici, koji misle, da su dovoljno upućeni u svim pitanjima Katoličke Akcije, a pogotovu oni, koji opažaju, da im u tom pogledu, barem praktički, nešto fali. Slušat ćemo solidno obrađena predavanja, ali ćemo se i dogovarati i jedan drugomu saopćivati svoja iskustva i svoje poteškoće.

Bogoslovi su obvezani da tečaju prisustvuju, a svećenike molim, da se također u što većem broju odazovu, da tako iskoriste tu dragocjenu zgodu za sticanje novih spoznaja i novoga oduševljenja za rad na polju tako važne i tako potrebne Katoličke Akcije.

Po sebi se razumije, da su nam i svećenici iz drugih biskupija dobro došli.

Svećenici iz provincije, koji kane doći na tečaj, neka se na zgodan način pobrinu za proviziju teških bolesnika za vrijeme odsutnosti sa župe!

Sarajevo, dne 6. svibnja 1940.

IVAN, nadbiskup.

Katolički tjednik 1940. /br. 19 /str. 4