Vatikanski Grad: Austrijsko hodočašće u Vatikanu


U subotu, 28. listopada, Sveti je Otac primio jedno austrijsko narodno hodočašće, u kojem je bilo oko 1500 osoba. Hodočasnike je predveo u audijenciju bečki nadbiskup, kardinal dr. Innitzer. Još su bili prisutni neki austrijski biskupi, zatim nekoliko ministara i austrijski poslanik kod Svete Stolice. Među hodočasnicima je bilo i nekoliko turističkih provodiča po alpskim planinama, koji su Papi poklonili jednu krasno izrađenu sliku, što predstavlja planinski vrhunac Wildspitze.

Papa je tom prilikom održao govor, u kojem je javno izrazio svoje odobravanje Dollfussova državnog kabineta. »Posebno blagoslivamo, rekao je Sveti Otac, one ljude, koji sada tako dobro upravljaju Austrijom, s toliko odlučnosti i kršćanske vjere. Govorilo se, da narodi imaju onakvu vladu, kakvu su zaslužili. Mi ćemo dakle reći: čast Austriji, našemu ljubljenom austrijskom narodu, koji je zaslužio takovu Vladu. I molimo Svemogućega, da bez prestanka bude na pomoći tim kršćnaskim ljudima velikoga srca, da ih bez prestanka štiti i od neočekivanih pogibelji, da još dugo vremena mognu nastaviti svoj plodonosni rad za dobro Austrije«.

Upućeni su u tom gledali aluziju na rad kancelara Dollfussa. Riječi su se tumačile tako, kao da Papa želi izraziti pohvalu i odobrenje Dollfussova rada na preuređenju države po principima poznate enciklike »Quadragesimo anno«.

Gornje Papine riječi, izrečene u prisutnosti kardinala dra Innitzera i ostalih biskupa te mnogih ministara i vatikanskog poslanika, imaju posebno značenje, kad se uzme u obzir, što je Papa govorio onih dana njemačkoj omladini (vidi gornju vijest).

Katolički Tjednik 1933. / br. 46 / str. 3