Bog se s tobom želi susresti putem valova "Radija Marije"

Marijanska duhovnost, molitva i Božja providnost


U povodu 10. obljetnice "Radio Marije" BiH zaputili smo se u njihove prostorije u sarajevskom naselju Kovačići kako bismo na jedan dan bili svjedocima stvaranja programa ovoga medija...

Piše: Željko Ivković

Radiovalovi nesmetano putuju i prodiru fizičke barijere te pomoću prijamnika postaju izvor velike blagodati. Sve se to čini tako jednostavnim, međutim realizacija i proizvodnja radijskog programa vrlo je kompleksan i zahtjevan posao.
Kako vjerojatno i sami znate, na radiju nema kolektivnog godišnjeg odmora, nema „praznika“, ni neradnih dana poput Božića, Uskrsa, Nove godine... Konzumenti suvremenih medija, pa tako i Radio Marije BiH, toliko su naviknuli na molitvu, radio i njegove vijesti i omiljeni program da ih „ne zanima“ je li petak ili svetac. Istina je, program može biti unaprijed snimljen, međutim, puštanje takvih emisija također zahtijeva (dvostruki) rad, nadgledanje te eventualne „popravke“ u hodu. Dakle, opet netko mora biti u studiju...

Nema odmora 365 dana

Ujutro u 7:00 sati programska shema novoga dana mora biti najavljena, a u večernjim satima, oko 22:00, podvučena crta, program odjavljen te odmah započinju pripreme za noć i sutrašnji dan... i tako svih 365 dana u godini. Vijesti na Radio Mariji moraju biti kvalitetne i bez žutila.

S druge strane, danas se čini kako u modernom svijetu masovnih medija vlada parola: „Što više crne kronike i negativnosti.“ Ni radiopostaje nisu imune na to. Zasigurno se mnogi zapitaju je li moguće boriti se protiv takvog načina razmišljanja i opstati na tržištu. Čime prekinuti taj začarani krug crnila iz kojeg, izgleda, nema izlaska?

Kako nije sve crno, dokazuje i Radio Marija u Bosni i Hercegovini koja ove godine, sa svojim jedinstvenim i vrijednim programom bez estrade, crne kronike i reklama, slavi deseti rođendan.

U sarajevskoj redakciji, u Zagrebačkoj ulici br. 18 u kojoj se inače nalazi sjedište Franjevačke provincije Bosne Srebrene, dočekao nas je ravnatelj radija i glavni urednik p. Mato Anić, zajedno sa svojim ekipom.

Dok su radili na izravnom programu te rješavali tekuće zadatke, mi smo ih snimali u njihovim dnevnim obvezama. Čim se otvorio mali slobodni „prozor“ u zgusnutom rasporedu, odmah smo postavili nekoliko pitanja p. Aniću. On je na uredničkom mjestu naslijedio vlč. Ivu Jezidžića i mons. Ivicu Božinovića kojima je veoma zahvalan na njihovu radu u samim početcima.

Pet stavki koje život znače

Najprije nas je zanimalo u čemu se krije, bez imalo lažne skromnosti, identitet i posebnost ovoga radija kojim upravlja osam godina.

„Postoji pet posebnosti Radija Marije koje se mogu nabrojati. Prva je činjenica da smo u svom programu uvijek u suglasju s Crkvenim naučiteljstvom. Nema potrebe ništa dodavati, eksperimentirati i biti 'napredan'. To je naša sigurnost, stabilnost i lakoća djelovanja. Dalje, RM je misionarski radio, mi smo u službi nove evangelizacije. Naviještamo Krista onima koji su čuli za njega, ali i onima koji nisu, kako bi se otvorili Bogu. Mnogi nas doživljavaju samo kao molitveni radio – molitva je naš 'krvotok', međutim mi smo ipak i misionarski radio. Kao treću stavku naveo bih Božju providnost jer mi kao rijetko koja crkvena institucija živimo od donacija naše publike. Nemamo reklama, niti sigurnih prihoda. Na tragu toga mogu reći da Radio Marija BiH nije financijski autonomna te nas podupire Svjetska obitelj Radio Marije koja inače pomaže one dijelove obitelji koji još nisu stali na noge. Četvrta se stavka nalazi u samom imenu, riječ je o Marijanskoj duhovnosti. Želimo služiti Crkvi na Marijin način, jednostavan, skroman i tih, ali učinkovit, ustrajan, hrabar i odlučan“, rekao nam je na početku razgovora glavni urednik te napomenuo petu posebnost ovoga radija, a to su volonteri.

Svaki projekt ima svoje korijene

Ravnatelj je otišao voditi emisiju izravno, a mi smo potom o početcima ovoga medija razgovarali s predsjednicom Udruge Radio Marija u BiH Marom Mandić.Na globalnoj razini sve je počelo 1987. kada je sada Sv. Ivan Pavao II. pozvao vjernike na sudjelovanje u kreiranju nove evangelizacije kao pripreme za treće tisućljeće. Među mnogim inicijatorima, svećenicima i laicima, koji su se odazvali ovome pozivu, bili su i osnivači Radio Marije.

Kako nam je rekla predsjednica Mandić, radio je nastao kao župni 1983., i to u gradiću Arcellasco d'Erba, u pokrajini Como, u Milanskoj nadbiskupiji, koji je imala milost 2019. osobno posjetiti. U to je vrijeme, prije 37 godina, radio služio kao medij putem kojega su župne vijesti, molitve, sv. mise i krunice dnevno stizale do župljana i općenito dokle je dosezao signal.

„Ono što me iznenadilo jest činjenica da je iz tako jednog malog mjesta nikla Radio Marija koja danas djeluje na svim kontinentima u više od 80 zemalja svijeta. RM je Gospin radio i Božji dar za cijeli svijet i za svakog čovjeka koji nas preko Marije vodi Kristu. Utemeljitelj radija je Emanuele Ferrario koji je preminuo ove godine, a i njega sam upoznala 2019. Šokirala me njegova malenost, ali i činjenica kako Božja ruka djeluje na različite načine“, rekla je Mara te dodala da je RM kao župni radio djelovao do 1987. kada je osnovano Udruženje Radio Marije.

Radio Marija u BiH registrirana je 2009. kao laička udruga. Predsjednica Mandić je napomenula kako je godinu poslije dobivena prva koncesija za Sarajevo i Banju Luku, a 8. prosinca 2010., na Blagdan Bezgrješnog začeća BDM-a, prvi put je emitiran program.

„Ovo je Gospin radio kojim ona svakog čovjeka poziva da dođe bliže njezinu sinu“, rekla nam je na kraju Mara Mandić.

Statistike i rasprostranjenost

Potom smo razgovarali s koordinatoricom Udruge RM-a u BiH Rafaelom Obučić.

Radio Marija na globalnoj razini pokriva više od 80 zemalja svijeta, a u BiH oko 60% teritorija. Tu mislim na cijelu Središnju Bosnu, velike gradove kao što su Sarajevo, Banja Luka i Mostar, ali i Žepče s okolicom. Vizija nam je dobiti nacionalnu frekvenciju što bi značilo da signalom možemo pokriti cijelu BiH gdje se sada procjenjuje kako nas sluša oko 50 000 ljudi“, rekla nam je Rafaela i napomenula da osim klasičnog signala postoji i mogućnost slušanja preko interneta, odnosno internetske stranice www.radiomarija.ba te Facebooka.

Rad na terenu

Jedna od predrasuda koja se veže uz djelovanje na radijima je razmišljanje o tome kako njegovi uposlenici ne izlaze iz studija, to jest imaju (samo) uredski posao. Zimi je toplo, a ljeti ugodno, kako se smatra. Upravo smo o tome razgovarali s Draženom Jankom, promotorom Radio Marije u BiH.

„Hvala Bogu, često smo na terenu i na tome smo zahvalni. Pozivamo se na karizmu Radio Marije iosluškujemo ostale naše radije u svijetu. Većinom se reflektiramo na sadržaje koji su vezani za patrone i svetkovine. Dolazimo na pozive župnika, ali i kada glavni urednik zaključi da bi praćenje nekih događaja bilo dobro za naše slušatelje. Radio Marija živi zbog svojih slušatelja, a ne za njezine uposlenike. Osim misa pratimo i kulturne događaje Hrvata-katolika u BiH“, rekao nam je Dražen o terenskom radu.

Za sljedećih 10 godina!

Prednost radija nad ostalim medijima, primjerice televizijom, jest ta što radioprogram može doći do svojih slušatelja bez obzira gdje se oni nalazili: u kući, na radnom mjestu, u autu, bolnici ili u prirodi. Također, RM je veliki prijatelj mnogim napuštenim i bolesnim osobama. Donosi im mir i svojim programom nastoji im biti prijatelj u patnji i usamljenosti. Ne smije se zanemariti veliki broj onih koje je Radio Marija vratila u zajedništvo s Crkvom.

Na kraju, ovaj radio ne krije svoj identitet, niti jasnu katoličku poruku što je iznimno važno u današnjim vremenima.