Ružići

Radosna mladost drevne vjere


U Općini Grude i Mostarsko-duvanjskoj biskupiji živi župa Ružići. Posvećena je Sv. Ivanu Krstitelju, prvi put se spominje 1626., a kao župa postoji barem od 1773. i danas broji 1 321 župljanina u 389 obitelji.

Piše: Lidija Pavlović-Grgić

U Ružićima franjevci bez prestanka djeluju još od 1768. Još ranije u tom mjestu podignut je skromni župni stan koji je zamijenila župna kuća građena 1836., zdanje koje uz nadogradnje i ostale gradnje služi i župnom upravitelju fra Tomislavu Jeliću, 74. župniku u Ružićima.

Naša priča o Ružićima započela je u župnom uredu u kojem se čuvaju Matična knjiga krštenih iz 1794. i vjenčanih iz 1797., Zapisnik za pučke mise iz 1828. i mnogi drugi vrijedni svjedoci povijesnih mijena župe koja danas obuhvaća selo Ružići s njegovim zaseocima: Police, Marića strana, Baline njive, Alagovac, Seline, Škevina Njiva i Dubrava.

U župi se puno moli tijekom trodnevnica pred patron, ali i inače, a u ovom vremenu korizme puk se u velikom broju odaziva pobožnosti križnoga puta koji svoj vrhunac doživljava na Veliki petak – tada se od područne crkve hodeći pješice puna dva sata moli do župne crkve gdje se obave obredi toga značajnog liturgijskog dana.

Mnogi se njegovi župljani, naglasio je župnik, trude predano živjeti svoju vjeru. Potvrđuju to iznimno posjećene mise s oko 22 000 podijeljenih pričesti godišnje, raznovrsni vjerski sadržaji u župnoj crkvi pod nebeskom zaštitom Sv. Ivana Krstitelja i područnoj u Škevinoj Njivi posvećenoj Sv. Nikoli Taveliću, kao i angažiranost vjernika u pomoći župniku i drugima u raznim prigodama i okolnostima.

U župi djeluje i Franjevački svjetovni red čije članove kroz novicijat vodi Ruža Vidić područna voditeljica formacije za Hercegovinu. Oni, kako nam je posvjedočio 24-godišnji Vlado Pejić, provode mnoge aktivnosti kako bi svojoj župnoj zajednici donijeli što više ploda, a osobita im je briga posjećivanje starijih.

Župa ima i dosta duhovnih sadržaja za mladež, što svjedoče i Framaši u „uniformama“ s logom koji u veliko srce objedinjuje primjer Sv. Franje Asiškog, Ružiće i poduzetnost mladih čijim aktivnostima služi veliki pastoralni objekt otvoren 2010. Frama im je, kažu nam predsjednica Frame Ružići18-godišnja Pamela Pinjuh i njezina godinu dana mlađa kolegica Matea Bandić, učiteljica i druga obitelj.

Srce vjerskog života Ružića je župna crkva s temeljima iz 1934., zvonikom iz 1964., oltarima iz 1983., bakrenim krovom te vratima i prozorima iz 1987. i kamenim podom postavljenim 1991. Osobito je lijepo urešena 2003. i 2004. kada su sakralni prostor obogatili novi križni put i 18 vitraja koje je prema nacrtima s Akademije likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu (pod vodstvom prof. Ante Kajinića) izradio Jure Žaja u Zagrebu.

No, župna crkva diči se i svojim živim „ukrasima“ kod oltara – u župi je 14 ministranata među kojima je i 17-godišnji Stipe Iličić, učenik trećeg razreda srednje ekonomske škole s 10-godišnjim stažem posluživanja pod svetom misom. 

Na misama je redovit i mali zbor Kristova ruža s 50-ak ženskih i muških dječjih glasova koji od 2002. pjevaju i na božićnim koncertima te Zlatnoj harfi. Osnovan je 2002. za župnikovanja fra Mladena Sesara.Otada redovito pjeva na svetim misama u župnoj i područnoj crkvi, na božićnim koncertima i Zlatnoj harfi (manifestacija posvećena nastupima malih zborova Hercegovine), a vodi ga Mirko Bandić, 27-godišnji magistar elektrotehnike i daroviti samouki glazbenik koji svira klavir u velikom župnom zboru. Mali zbor je 2008. objavio svoj prvi CD Djeca ljubavi, a pjevače i njihova voditelja veseli svaka prigoda u kojoj će pjesmom slaviti Gospodina.

Misna slavlja uzveliča i veliki zbor koji postoji od 1997. Danas broji 30-ak članica i članova i vodi ga prof. Ina Međugorac, a djelovanje te raspjevane skupine predstavio nam je Damir Mikulić. Taj profesor povijesti i zemljopisa iz Ružića uposlen u osnovnoj školi u Drinovcima uputio nas je i na povijesne znamenitosti i čuvare tradicije župe.

A u kakvim egzistencijalnim prilikama žive? Od župnika doznajemo kako su se u prošlosti ovi žitelji brdovitog i izrazito kraškog ozemlja ružićke župe bavili sadnjom duhana i vinove loze, ali su nove prilike donijele svoje običaje – više nema toliko sadnje, ali posla itekako ima u poznatim tvrtkama gruđanskog kraja.

Na kraju našeg boravka u Ružićima naši nam sugovornici rekoše da u materijalnom smislu župa ima lijepu perspektivu sve dok uspješno posluju domaća poduzeća, a mi, s obzirom na sve što smo čuli i vidjeli, dodajemo da će budućnost vjerskog i duhovnog života na čvrstim temeljima zasigurno i dalje graditi novi naraštaji vjernika.

Više o jednoj od najstarijih hercegovačkih župa doznajte u našem video-prilogu.