Bukovica kod Tomislavgrada

Reportaža: Vjerom bogata Bukovica koja ima svoju katedralu


Župa Bukovica od 1880. ispisuje svoje matice, a povijest svjedoči kako su na njezinu području franjevci djelovali mnogo stoljeća unatrag. U tom kutku raja zemaljskog žive radišni ljudi uvijek spremni iskreno reći što misle i u što vjeruju.

 

Piše: Lidija Pavlović-Grgić

Župa Bukovica smjestila se u jugozapadnom dijelu Duvanjskog polja, ispod obronaka planine Miden. Utemeljena je 1876. i posvećena Sv. Franji Asiškom. Zbog povijesnih turbulencija stvarno je zaživjela i matice počela voditi 1880. Danas uz sjedište Bukovicu obuhvaća Mrkodol, Cebaru i filijalu Brišnik, a katolička vjera na ovim područjima ima bogato uporište.  

U župnoj crkvi u Bukovici i područnoj u Brišniku pod vodstvom župnika fra Mladena Rozića i župnog vikara fra Petra Drmića okuplja se 2 000 vjernika među kojima je i puno Framaša, a narod je, uvjerismo se i mi, druželjubiv, iskren i pobožan. 

U Bukovici je nedavno otvorena redovnička kuća i centar za socijalno ugrožene osobe Dom Milosrđa Božjeg kojeg vode hercegovačke školske sestre franjevke, a župa se diči i svojim duhovnim programima te ministrantima, Franjevačkim svjetovnim redom i moliteljima svih godišta, kao i duhovnim zvanjima.

Bukovica je idealno okružje i za umjetnike, što svjedoči i fra Mladen koji u prirodi nalazi pjesničku inspiraciju pretočenu u četiri zbirke. A mještani u toj istoj prirodi od davnina beru plodove poljoprivrede i stočarstva. Drugi pak odlaze školovati se i egzistenciju graditi pod tuđim nebom. 

No, oni koji ostaju, i stari i mladi, ističu kako se u Bukovici može lijepo živjeti od poštena rada i Bogom danih blaga, samo treba prepoznati potencijale netaknute prirode i mogućnosti čovjeka koji želi živjeti u skladu s bukovičkom ljepotom.

O Bukovici i njezinim pričama doznajte više u našem video-prilogu.