Irfan Nefić, Odsjek za odnose s javnošću MUP-a Kantona Sarajevo

Papa Franjo je svojim govorima i porukama dao doprinos miru i suživotu u BiH


Prošlo je pet godina od pastirskoga pohoda pape Franje Sarajevu i BiH. U tom smo povodu razgovarali s gosp. Irfanom Nefićem, iz Odsjeka za odnose s javnošću MUP-a Kantona Sarajevo, koji je aktivno sudjelovao u organiziranju pohoda Svetoga Oca...

Razgovarao: Željko Ivković

Lice i glas gospodina Nefića iznimno su poznati stanovnicima grada Sarajeva i čitavog kantona. Riječ je o uposleniku policije koji omogućava javnosti pravodobne informacije o svim događanjima u gradu, bile one dobre ili loše.

S njim smo imali prigodu razgovarati o ljepšoj strani rada u policiji, to jest Odjelu za informiranje javnosti za vrijeme organizacije pohoda Pape Sarajevu. Prisjetili smo se pohoda pape Franje Bosni i Hercegovini, usporedili dolazak Sv. Ivana Pavla II. 1997. i onaj Franjin 2015., te progovorili o sigurnosnim pitanjima.

Poštovani, prošlo je pet godina od pohoda pape Franje Sarajevu... Kakva su Vaša sjećanja na ovaj Papin posjet glavnom gradu BiH?

Govoreći nakon pet godina od Papina pohoda glavnom gradu BiH – Sarajevu, mogu istaknuti kako su sjećanja iznimno živa i da su veoma pozitivna.

Naime, posjet Sarajevu i BiH je mnogo značio. I sada se sjećam bilo je, hvala Bogu, lijepo vrijeme, bilo je puno građana. Raspoloženje je vladalo koje se samo poželjeti moglo. Svi građani Sarajeva su s oduševljenjem dočekali papu Franju, a on je svojim govorima i porukama svakako dao doprinos miru i suživotu u Bosni i Hercegovini.

Kada vam netko spomene papu Franju, što vam prvo pada na pamet?

Prvo mi na pamet padne čovjek. Kad pogledamo Papu, vidimo da je to čovjek. Potom pomislim na njegovu brigu za ljude. Sve njegove poruke su o čovjeku i ljudima. Njegova bliskost s njima zaista doima mnoge građane BiH da ga mi smatramo svojim.

To je ono što na prvi mah osvoji čovjeka.

Možete li nam istaknuti sjećanje na neku od poruka Rimskog biskupa koja vas se posebice dojmila?

Papa je prije pohoda BiH slao poruke koje su bile u pravcu boljeg života, bogobojaznosti, boljih odnosa među ljudima i narodima. Bilo bi teško izdvojiti nešto posebno, ali ona prisnost i jednostavnost Svetoga Oca i poruke koje su upućene običnom čovjeku su iznimno dojmljive i čine sretnim svakog čovjeka što je bio u mogućnosti ugostiti Svetoga Oca i državnika.

Poznato je da katolici čine manjinu u Sarajevu, međutim Sarajevo je dočekalo papu Franju kao "svoga rođenoga". Možete li nam to komentirati?

Brojnost nije bitna. Mi u Sarajevu živimo lijepo sa svojim prijateljima koji su drugih vjera, drugih narodnosti i ne pravimo razliku u tome. Papa je ponašanjem, porukama i djelima postigao da ga u BiH i u Sarajevu smatramo svojim prijateljem, te smo ga dočekali kao najrođenijeg.

Ima jedan detalj koji sam doživio nakon dolaska pape Franje pred Predsjedništvo. Okupio se veliki broj građana, a ja sam potom sreo dvije gospođe Sarajke koje su mi rekle da nisu vidjele onoliko ljudi koliko su očekivale. Ja sam im odgovorio da je za sada rano te da će vidjeti popodne kada Papa bude dolazio u grad pred katedralu.

Zaista, Sarajevo je bilo prepuno toga podneva.

Sigurno ste, kao medijski djelatnik u policiji, sudjelovali u organizacijama posjeta Sarajevu i BiH različitih poznatih osoba. Po čemu se posjet pape Franje razlikuje od tih?

Pa svakako sam još od agresije na BiH kao načelnik za odnose s javnošću pratio dolaske mnogih državnika Sarajevu. Ja sam već u nekoliko navrata komentirao pohod pape Franje BiH kada sam rekao kao da je dragi Bog postavio neku auru, aureolu dobra iznad nas.

Nije bilo nikakvih problema, svi su bili zadovoljni, zajedno smo ga očekivali, pratili ga po gradu te ga ispratili na put za Rim.

Poslije Sv. Ivana Pavla II. i njegova posjeta 1997. Franjo je drugi Papa koji je posjetio Sarajevo. Možete li usporediti ta dva pastirska pohoda?

Prvo bih govorio o sličnostima. Prvo posjet Ivana Pavla II., a potom i pape Franje je podrška BiH i njezinim narodima da izgradimo društvo na demokratskim načelima, živimo zajedno u odnosima kako Bog zapovijeda.

Prvi posjet 1997. Ivana Pavla II. je nama zaista značilo mnogo jer se odvijao netom nakon agresije na BiH. To nam je bio poticaj da obnavljamo i razvijamo odnose u društvu

Drugi pohod je pape Franje, i potvrda da smo dobro radili, dobar put izabrali i da nastavimo tim putom tako da je i Papa u svojim izjavama i govorima to naglašavao.

Mi ćemo se svakako truditi da tim putem nastavimo.

Na misi na Koševu je bilo oko 65 000 vjernika, a u gradu na različitim lokacijama upriličeni su mnogi susreti, a nije registriran nijedan incident... Odmah po odlasku pape Franje vi ste izjavili kako "smo prezadovoljni posjetom i kompletnim urađenim poslom, hvala građanima Sarajeva na razumijevanju". Iskreno, jeste li se plašili da nešto ne krene po zlu?

Znate što, mi smo radili naše poslove zaista vrlo ozbiljno. I Središnji odbor za doček Pape i svi pododbori, kao i MUP Kantona Sarajevo – Uprava policije su radili kako bi pohod prošao što je moguće bolje. Nikada se ne mogu isključiti incidenti, ali smo poduzeli sve da ih ne bude i, hvala Bogu, nije ih bilo.

U svakom poslu čovjek ima sumnje i strahove. Mislili smo "ne daj, Bože, da se nešto dogodi", ali eto nije ništa bilo.

Dokazali smo kako smo tolerantno društvo te da gradimo dobre međuljudske odnose i da ćemo tako nastaviti.

Možda imate informaciju o tome kako je svoj posjet Sarajevu doživio sam Sveti Otac te njegova pratnja?

Ja sam uvijek tijekom pohoda bio u protokolu: ili prije Pape, npr. da obiđem trasu, utvrdim kako sve ide; ili poslije Svetoga Oca, kako bih dao određene informacije i izjave.

Međutim, imao sam sreću da me poslije pohoda Svetoga Oca vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić pozove u svoj ured kako bismo porazgovarali o svemu.

On je nama uposlenicima u policiji prenio čestitke pape Franje o organizaciji, a posebice za segment sigurnosti. Papa se osjećao sigurnim, ali je zamijetio kako naše osiguranje nije previše napadno, što bi možda građanima davalo neke poruke.

Prema riječima uzoritog kardinala, Papa je bio iznimno zadovoljan, a to je nama jedan veliki plus.

Sarajevo pet godina poslije... Sličnosti i razlike?

Sarajevo nastavlja svojim putem i mislim prati poruke koje je Papa izrekao. Mi želimo izgrađivati naše društvo, međuljudske odnose na demokratskim načelima uvažavajući sve po sustavu ako nešto ne želiš sebi, nemoj i drugome. Ja se nadam kako će grad i čitava država napredovati u tom smjeru.

Izdvojeno pitanje: Jeste li se susreli, rukovali i progovorili s Papom za vrijeme njegova pohoda Sarajevu?

Nažalost nisam bio u prilici. Već sam rekao kako sam uvijek bio ispred ili iza povorke s papom Franjom. Moji poslovi i obveze kao i protokol mi nisu dali vremena da mu budem bliže. Meni je prvenstveno bilo najbitnije da izvršim zadaću za koju sam bio zadužen u Pododboru za sigurnost, a to su odnosi s javnošću u vezi sa sigurnošću za vrijeme Papina posjeta. Prema onomu što sam čuo od kardinala, dobro sam obavio posao, kao i cijeli MUP Kantona Sarajevo – Uprava policije.