Predsjednik Pakistana kritizira Francusku zbog "nedostatka vjerske slobode"


Predsjednik Pakistana dr. Arif Alvi pozvao je francuske čelnike "da ne dopuste pretakanje diskriminatorskih stavova prema muslimanima u novi zakon".

Ti su komentari izneseni na Međunarodnoj konferenciji o vjerskim slobodama i manjinskim pravima održanoj sredinom veljače u Islamabadu. Dr. Alvi je kritizirao i slobodu izražavanja na Zapadu jer se odnosi na bogohuljenje protiv poslanika Muhameda, nazvavši takav način slobode "uvredom za globalnu muslimansku zajednicu".

Nažalost, ove opaske dolaze od predsjednika Pakistana, zemlje koja ima jedan od najstrožijih zakona o bogohuljenju na svijetu koji je popraćen rigoroznim kaznama uključujući i smrtnu presudu.

Većinska muslimanska zajednica u ovoj zemlji te zakone često koristi za diskriminaciju vjerskih manjina. Tako je International Christian Concern (ICC) potvrdio desetke slučajeva navodnog bogohuljenja u ovo zemlji te ih prikupio u jednom izvješću koje potvrđuje kako se ti zakoni koriste za ugnjetavanje vjerskih manjina.

Priroda pakistanskih zakona o bogohulstvu stvorila je kulturnu normu u kojoj većinska muslimanska zajednica može upotrijebiti zakone kako bi prijetila kršćanima i drugim vjerskim manjinama i stekla prednost u osobnim i profesionalnim pitanjima. Mnogi su primjeri nedemokratičnosti takvog zakona, od otmica, ubojstava, prisilnih obraćenja, prevelikih zatvorskih kazni do prijetnji, a vrh ledenog brijega je životna priča gospođe Asje Bibi koja je postala planetarno poznata kao žrtva vjerskog progona u Pakistanu.

Nažalost, dr. Alif Alvi je tijekom svoga izlaganja istaknuo Pakistan kao "zemlju harmonije svih vjera i uvjerenja". "Iako bi neki slučajevi mogli pokušati prekinuti taj sklad", dodao je kako  će "nacija ostati dosljedna na svom putu prema vjerskoj toleranciji".

U stvarnosti pak pakistanska vlada ne štiti vjerske manjine. Na svim razinama vlasti, civilnom društvu i profesionalnom svijetu, vjerske se manjine suočavaju s trajnom diskriminacijom.

Pripadnik vjerske manjine nikada ne može biti predsjednik u Pakistanu - Ustav u tom pogledu ograničava kršćane i druge vjerske manjine. Također, zbog višedecenijskog lošeg međureligijskog odgoja koje prožima cijelo društvo mnogim muslimanima je ispod časti biti uposlenikom nekog nemuslimana. Nadalje, uobičajeno je da vjerske manjine rade najniže i najprljavije poslove.

Lijepo je biti uvjeren u svoje poštenje i pravednost, ali Pakistan ima dug put prije nego što zaista može tvrditi da su stvorili "slobodno i pošteno društvo za sve".

Ž.I., KT