Ognjena zemlja: Najjužnija biskupija na svijetu


Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

Vikarijat Magelan, koji je skupa s Ognjenom zemljom povjeren Salezijancima, jest najjužnija dijaceza na svijetu. Podneblje je vrlo hladno, no ipak to nije kraj, gdje bi vladao vječni snijeg. Pučanstvo se bavi stočarstvom. Preko tamošnjih brda -  priča msgr. Jara, apostolski vikar onih krajeva - prolazi oko četiri milijona ovnova. Magelan je po odgoju sitne stoke četvrta zemlja na svijetu. Nedavno se je na otoku Cambridge-u otkrila jedna žila mramora, koji je, izgleda, finiji i od kararskog.

Vikarijat obuhvaća 55.000 stanovnika, od kojih je 5.000 protestanata, a ostalo su katolici. Među njima se nalazi 25.000 Hrvata i Slovenaca iz Jugoslavije. Oni lako podnose tamošnju klimu, otporni su, a što je glavno, izvrsni su vjernici. Druga polovina katoličkog pučanstva sastavljena je od Čileanaca, britanskih podanika, Nijemaca i Španjolaca.

Kada su Salezijanci pod mons. Caglierom stigli u Magelanski tijesnac, zatekli su tamo oko četiri hiljade Indijanaca. Sada ih nema više nego dvijesto, a i ti se nalaze u strahovitim prilikama. Sv. je Otac odobrio, osokolio i blagoslovio napore, što ih oci salezijanci vrše u korist toga siromašnog naroda.

Katolički tjednik 1930. / br. 7 / str. 4.