Prokimen


Pojam prokimen grčkog je podrijetla i u slobodnom prijevodu na slavenske jezike značio bi „ono što prethodi“, „ono što leži naprijed“ ili „pred nečim“, a u pravoslavnoj liturgiji su to stihovi Svetoga pisma koji slijede prije čitanja evanđelja ili dijelova iz Staroga ili Novoga zavjeta.

Foto: Pixabay.com

Foto: Pixabay.com

Priredio: Dražen Kustura

Prokimen je obično redak iz Davidovih psalama koji se otpjeva ili pročita na već spomenutom mjestu u liturgiji. U katoličkoj tradiciji najsličniji je antifoni koja se izgovara neposredno prije evanđelja, nakon aleluje ili drugog poklika, ovisno o liturgijskom vremenu.

Važno je naglasiti kako izbor prokimena nije dan na volju svećeniku, lektoru ili vođi zbora, nego on ovisi o naravi liturgijskog slavlja ili blagdanu. Što se njegove interpretacije tiče, lektor najprije otpjeva dio psalma, nakon čega zbor to ponovi (refren - stih - drugi redak psalma - refren).

Ova vrsta psalma sastoji se od stiha koji se također zove prokimen te od jednog ili triju stihova koji prethode ponavljanju prokimena. Nakon što se ova „antifona“ otpjeva, čitač (lektor) oglašava čitanje odgovarajućeg ulomka iz Svetoga pisma.